Quest recenzuje Horizon Zero Dawn: Pravěk s robozvířaty musíte zažít

25. únor 2017

Vážný kandidát na hru roku hned v únoru? To si necháme líbit. Horizon Zero Dawn se sápe po žezle krále otevřených světů a okamžitě se stává další PlayStation klasikou. To byste od autorů Killzone nejspíš nečekali.

Také to prvních pár hodin hraní vypadalo, že Horizon zapadne do moderního open-worldového šuplíčku. Hned vedle Far Cry. Instantní fanouškovství se v našem případě rozhodně nekonalo. Pak se naštěstí ukázalo, že se nám do rukou dostala opravdu výjimečná hra. Výjimečná už jen díky tomu, že tituly podobného ražení vždy vycházejí pro několik platforem. Nestává se, aby taková obří hra vyšla exkluzivně pro jednu jedinou konzoli. Horizon z PlayStationu 4 vymačkává úplně všechno.

Hra velmi zdařile propojuje hned několik populárních žánrů. Od začátku je jasné, že pro sebe budete mít obří svět, který hlasitě zve na průzkum. Hratelnost bude každému hráči 3D akčních adventur přirozeně povědomá a samozřejmě nechybí ani crafting, abyste si mohli sami vyrábět lepší vybavení. Zní to jako Far Cry, ale není to Far Cry. Je to totiž mnohem lepší.

Horizon Zero Dawn si nejvíc bonusových bodů připisuje za svůj svět a příběh. Dobrodružství hrdinky Aloy se sice odehrává na futuristické planetě Zemi, ale všechno kolem vypadá, jako byste se ocitli zpátky v pravěku. Snad až na robotická zvířata, která se toulají volnou přírodou. Zdejší „pravěké“ kmeny je loví, rozebírají je a za kusy kovu si pak na tržištích kupují třeba jídlo. Jak se mohlo stát, že se lidstvo hromadně vrátilo k lovu? To vás bude zajímat po celou dobu hraní.

Hra vás vrhne do mnoha stealthových pasáží, protože místní mechanické potvory mají pěkně tuhý kořínek a postavit se jim čelem, to chce odvahu. Každé setkání s některou z nich představuje problém. Obvykle jim totiž stačí, když vám uštědří dvě až tři rány, aby vás dostaly. Jen výjimečně budete bojovat s velkou smečkou, ale i jeden takový robosaurus vám může zatopit. Abyste měli šanci uspět, budete nejprve muset najít jeho slabé místo a pak do něj tepat, dokud monstrum nepadne. Hlavní hrdinka postupně sílí a menší potvory jí později nedělají problém, ale i tak se může stát, že vás jeden z důvěrně známých tvorů sestřelí na první dobrou. Svět tak působí přirozeněji.

Je třeba zdůraznit, že Horizon Zero Dawn je nádherná hra. To, že bez problémů běží na více než 3 roky starém PlayStationu 4, se dá považovat za zázrak. Na vylepšené Pro verzi vypadá ještě líp, byť se neopatchovaná verze potýká s menšími či většími poklesy snímkovací frekvence. To je však minimální daň za to, že Horizon vypadá fantasticky, a to nejen z technického hlediska. Výtvarníkům se podařilo navrhnout tak uvěřitelný svět s lidským rozměrem, o jakém se konkurenčním hrám může jenom zdát.

Nás by ani ve snu nenapadlo, že by zrovna autoři stříleček Killzone přišli s tak vyladěnou, funkční a neuvěřitelně krásně vypadající hrou. A stalo se. Nejenže je Horizon Zero Dawn hra, kterou zkrátka musí mít každý, kdo hraje na PlayStationu 4, ale taky jde o další silný argument, proč vůbec o konzoli od Sony uvažovat. Horizon se směle zařadí po bok Uncharted nebo The Last of Us. Lepší hry na PlayStationu prostě nejsou. Zasloužených 7 bodů ze 7.

Vedle Horizon Zero Dawn jsme v novém Questu zrecenzovali ještě originální bojovku For Honor. V retru pak vzpomínáme na kultovní temnou plošinovku Oddworld: Abe’s Oddysee. Poslechněte si celý pořad!

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.