Quest: Sniper z Východu by potřeboval víc peněz

3. červen 2017

Odstřelovačská série Sniper: Ghost Warrior má auru levných her z Východu, které velká část hráčů odsoudí už na základě laciné prezentace. Třetí díl však naznačuje, že s větším rozpočtem by tvůrci dokázali vyrobit obstojnou konkurenci pro Far Cry.

Označení „hra z Východu“ nutně nemusí znamenat jen to, že je hra plná bugů, technických chyb a působí jako chudý příbuzný AAA titulů z Ameriky. Sniper: Ghost Warrior 3 takový bohužel je a například čtyřminutové načítání je v dnešní době pořádný průšvih. Vlastně ani nevypadá dobře, byť využívá moderní CryEngine a odehrává se ve hrami neprobádané Gruzii. To všechno jsou vlastnosti, které velkou část zmlsaných hráčů odradí.

Přitom je nový Sniper celkem povedený klon populárního Far Cry. Po úmorné úvodní půlhodince se vám otevře obrovská mapa zahlcená všemožnými značkami. Nepřátelská stanoviště, neutrální stanoviště a desítky míst k prozkoumání, zkrátka klasický „nákupní seznam“, jaký v posledních 10 letech do každé své hry cpe Ubisoft. Pokud vás tento styl hratelnosti ještě neomrzel (což není pravděpodobné), pak je tu šance, že si nového Snipera užijete.

Když svoji hru pojmenujete Sniper, asi byste si na tom odstřelování měli dát fakt záležet. Konkurenční Sniper Elite 4 měl v rukávu pár triků, kterými dokázal navodit sniperskou atmosféru, ale taky jste ho klidně mohli hrát jako obyčejnou akční střílečku. Ghost Warrior klade větší důraz na povolání odstřelovače. Nutí vás hledat sofistikované úkryty a dbát na to, aby nepřítel neměl nejmenší tušení, že za pár vteřin mu hlavou proletí olověná kulka. Vtažení do role snajpra je pro hru kritické a zásadní, bez něj by skoro neměla co říct.

Na Sniper: Ghost Warrior 3 je moc dobře vidět, že zkrátka nemohla spolknout tolik peněz jako třeba zmíněné Far Cry. Nemůžete říct, že by na hře pracovali druhořadí vývojáři, nebo dokonce amatéři. V rámci možností (čti rozpočtu) se se zvolenou tematikou poprali dobře a pravda je taková, že pokud si chcete dát moderní odstřelovačskou akci, tak moc lepších možností nemáte. Za nás je to na 4/7 s přáním, že hra komerčně uspěje a polští přátelé ze City Interactive se příště budou moct rozšoupnout.

Výživnou recenzi Sniper: Ghost Warrior 3 si poslechněte v aktuálním Questu. Hned po ní následuje indie rubrika s dvojitou porcí doporučení – okouzlující plošinovkou Seasons After Fall a mrazivým walking simulátorem What Remains of Edith Finch.

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.