Radio Ivo na Radiu Wave: Pluchý/Pluchá s.r.o. uzavírá podnikání aneb Co nám staří nadrobili

29. duben 2017
Radio Ivo na Radiu Wave

Aktivní stáří je odjakživa přirozený lék na pasivní mládí. Proto se nelze divit, že rodinná firma prarodičů Pluchých jako jedna z mála v regionu odolala nepřízni dobových tlaků. Když děda Pluchý, zvaný odjakživa „Sedavý děda“, stráví u pracovního mailu průměrně 120 hodin z týdne, je nasnadě, že jeho žena využije nabídky pracovního úřadu a z porodní báby se rekvalifikuje na bábu účetní.

Toto vše stojí ovšem pouze v pozadí našeho příběhu. Ten začíná ve chvíli, kdy je účetní bába rozprášena a popohřební nálada je přirozeně využita k nastolení dávných emocí. Když se totiž nevlastní sourozenci JUDr. Patrik Pluchý a Bc. Jitka Pluchá setkají po šestisté prvé opět nečekanou náhodou s Mgr. Radkem Zlámalem, nezbývá než s pravdou ven: Bylo ono někdejší první silvestrovské setkání na Chopku opravdu začátkem problémů, nebo pouze jejich katalyzátorem? Dětství strávené v knížkách ještě nezaručuje zralost nejen Patrikovi, ale nikomu z nás.

A jak víme, hranice mezilidského kontaktu jsou flexibilní, zvláště když je určuje slabý charakter. Když je tedy nastolen starý známý problém „rodinného přítele“, nezbývá než odhalit i další karty: Kdo má zodpovědnost za špatná kolektivní rozhodnutí rodiny? Kolik vydrží sexuálně se probouzející puberťák vedle atraktivní nevlastní sestry? Jak se domluvíte s vlastním stalkerem, není-li konferenční? Naštěstí hrdinové ságy Romany Bohunské jsou většinou natolik konsensuální, že dokáží vybruslit z tenkého ledu nevýhodných vztahů na méně vratký břeh. Otázkou je, zda čekání na břehu není pouhou předehrou k dalšímu skoku po hlavě do peřejí. Navíc na bruslích. A to bolí. Au!

Nakonec bychom rádi poděkovali provozovateli nízkonákladového ubytovacího centra Bečvanka, kam se mohl na jistý čas uchýlit JUDr. Pluchý, aby mu to nijak nepomohlo v rodinné situaci (incest), ale aby měl nějakou dobu prostě kde spát. Dále chceme uvést na pravou míru, že citovaná kniha doc. Ivo Pondělíčka a jeho ženy Pondělíčkové-Mašlové je smyšlená. Jimi.

autoři: Johana Ožvold , Petr Marek , Marian Moštík
Spustit audio