Animovaný film slaví 100 let

11. srpen 2008

Animovaný film letos slaví kulaté narozeniny. Od prvního plně animovaného světového filmu Fantasmagoria uplynulo přesně 100 let. Zasloužil se o něj francouzský průkopník Émil Cohl. Právě tomuto výročí byl věnován i letošní letní Mezinárodní filmový festival studentských filmů Zlínský pes.

V průběhu celého středečního rána jsme se ve vysílání Radia Wave věnovali animovanému filmu, který slaví sté výročí. Do pražských ulic vyrazila reportérka Dominika Vrkotová a ptala se vás na vaše oblíbené animované filmy, pohádky, večerníčky a co se vám na nich líbilo.

Nejen k stému výročí filmu Fantasmagoria se vrací i reportérka Zuzka Filípková, od které se dozvíte také pár zajímavostí z historie převážně českého animovaného filmu.

V pražských ulicích zjišťovala reportérka Dominika Vrkotová, jestli vám chybějí v kinech či televizi animované filmy a jestli je máte rádi.

Bývalý student FAMU Lukáš Glaser natočil bakalářský film s názvem Naus. O většině studentských filmů se veřejnost nedozví, ale právě o Lukášův film se média zajímala. Důvod byl prostý. Naus se pohybuje na křehké hranici úspěchu a krachu. Na filmovém festivalu v Cannes byl letos přivítán s nadšením, u státnic na FAMU byl hodnocen známkou D. V čem je snímek kontroverzní, zjišťovala reportérka Zuzka Filípková.

00727123.jpeg
autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio