Rentgen s vyloučením veřejnosti

13. červen 2012

V pořadu Rentgen jsme zjišťovali, jaké plány má pražská radnice s náplavkami. Nenechali jsme spát ani téma Národního parku Šumava. A věnovali jsme se i výhradám ekologických občanských sdružení k novele stavebního zákona, který je teď ve schvalovacím procesu.

V pátek 16. 6. budou poslanci ve sněmovně hlasovat o novele stavebního zákona. Jeho vládní úprava podle Asociace ekologických organizací Zelený kruh ztěžuje lidem, aby se vyjadřovali ke stavbám, které mohou významně ovlivnit kvalitu jejich života. Víc informací o projednávaných pozměňovacích návrzích a o souvislostech účasti občanů na chystaných stavebních řízeních pro vás má Robert Candra.

Šumava už nějakou tu dobu neplní přední stránky deníků, to ale neznamená, že by se všechny problémy vyřešily k všeobecné spokojenosti. Začátkem června měl premiéru dokumentární snímek Nalezeni na Ztraceném, který se ohlíží za loňskými blokádami v šumavském národním parku. O tom jaká je situace na Šumavě nyní a jestli zde zůstane „divočina“, si Zuzka Rejchová povídala s režisérem a zároveň aktivistou Janem Skalíkem.

„Praha se obrátila k řece zády a dostatečně nevyužívá její atraktivitu,“ komentoval primátor Bohuslav Svoboda letos na jaře situaci kolem pražských náplavek. Úmyslem radnice je teď okolí Vltavy zvelebit a využít jeho potenciál podobně jako Paříž, Vídeň nebo Bratislava. Tam fungují nábřeží jako útočiště pro pěší i cyklisty, oáza klidu i zábavy napříč rušnými centry. Co dělat s náplavkami, zjišťovala Bára Šichanová a Pavel Cyprich.

autoři: Pavel Cyprich , Robert Candra , Susana , Bára Šichanová
Spustit audio