Rentgen - publicistika na Radiu Wave

25. říjen 2007

Středeční Rentgen, to jsou souvislosti, zajímavosti a úhly pohledu. Tři reportéři Radia Wave i tentokrát připravili tři reportáže o světě kolem vás. Jelikož naše republika bude slavit narozeniny, odvysílali jsme historickou sondu do toho, jací byli českoslovenští státotvorci. Z úplně jiného soudku pak byla reportáž o zrakově postižených a jejich životě. A nakonec jsme si popovídali o fyzice - konkrétně o velkém urychlovači částic ze Švýcarska.

Česká republika oslaví 28. října 89. výročí vzniku Československa. Zuzka Rejchová si vzala k mikrofonu pár historiků a popovídala si s nimi o tom, jací byli, a proč o vznik samostatného státu usilovali.

Zrakové postižení - člověk se kvůli němu musí potýkat nejen s těmi fyzickými překážkami. Slepí lidé narážejí na mnoho předsudků, které jim dokonce často komplikují získání zaměstnání. Přitom se na něj řada z nich hodí lépe, než lidé se zrakem jako ostříž. Lucka Toraková se proto rozhodla svět nevidomých trochu prozkoumat.

Ondřej Píša si v září zajel do švýcarského Cernu, aby se tam podíval na budování velkého urychlovače částic. Pokud si říkáte, co to je, poslechněte si jeho reportáž. Markéta Hýlová pak vyzpovídala jak jeho tak fyzika Stanislava Gottwalda.

00617628.jpeg

Pokud se vám něco nelíbí, nebo chcete přispět k tvorbě Rentgenu, napište nám na rentgen@rozhlas.cz.




00617646.jpeg
autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio