Rentgen o rwandské genocidě

23. duben 2009

Další vydání publicistického pořadu Rentgen bude tentokrát pestré.. Připomeneme si katarzivní událost konce 20. století - rwandskou genocidu, dále projekt Rakosniczech a na závěr rozebereme jednu návrhářskou kauzu.

Letos si svět připomíná jedno velmi hořké výročí. Před patnácti lety se udály věci, na které by celý svět nejraději zapomněl. Během několika měsíců byl ve Rwandě povražděn téměř milion Tutsiů. Genocida mohla proběhnout i kvůli nezájmu západního světa, na mír v této africké zemi totiž dohlíželo pouze několik stovek příslušníků mírových jednotek OSN, které navíc, jak známo, nemohou používat zbraně v jiném případě než v sebeobraně. Napětí mezi Hutuy a Tutsii panuje dodnes, mnoho rodin totiž přišlo o své blízké. Souvislosti a dopady rwandské genocidy vám přiblíží Ivanka Veselková.

Pro asijské obchodní centrum Sapa nebyl konec roku 2008 příznivý - nejprve zde vypukly dva velké požáry, pak byl areál postižený masivní policejní akcí s asistencí vrtulníku a obrněných vozidel. Tyto události značně zhoršily pohled občanů Prahy 4 na vietnamskou komunitu, která v okolí Sapy žije. V téže době probíhala v ZŠ Meteorologická na Praze 4 akce, jež se do médií nedostala - fotoworkshop s vietnamskými dětmi, které se nejprve naučily zacházet s klasickým fotoaparátem a pak vyrazily do ulic fotit. Protože se většina z nich pohybuje často na Sapě, vzniklo několik set fotografií zachycujících život na "velkotržnici" nesmírně osobitým způsobem. Reportáž o projektu přináší Hanka Daňková.

Nadnárodní kadeřnická společnost Macmillan přes České Centrum v Tokiu naslibovala třem českým návrhářským značkám účast na japonském týdnu módy. Leeda, Klára Nademlýnská a Jakub Polanka s nadšením připravili speciální kolekce a přijeli do Tokia. Až tam se dozvěděly, že vlastně neprošly výběrem a v programu Fashion Weeku nejsou. Kdo udělal chybu? Čeští návrháři, tím, že věřili informacím a ujišťování tokijského Českého Centra. Nebo České Centrum, které zřejmě neprověřilo, jestli firma Macmillan opravdu na Fashion Weeku zajistila to co slíbila? Řešení celé záležitosti proběhne s největší pravděpodobností soudní cestou. Více informací pro vás bude mít Veronika Mayerová.

00871319.png

PŘEČTĚTE SI: Více o kauze neúčasti českých návrhářů na Japan Fashion Week

Poslechněte si pořad Rentgen. Začíná každou středu v devět večer na Radiu Wave.

autor: opí
Spustit audio