Rentgen: jak to bude s…?

31. březen 2011

V publicistickém pořadu Rentgen jsme se tentokrát snažili nastínit, jaká budoucnost čeká Nákladové nádraží Žižkov. Zabývali jsme se i situací okolo Národního parku Šumava a zaměřili jsme se i na debaty okolo bezpečnosti jaderné energetiky, které opět vzplály po havárii v japonské elektrárně Fukušima.

Se změnami, kterým během času samozřejmě podléhá i železniční doprava, je v Praze stále aktuálnější otázka, jak do budoucna naložit s obrovskými plochami nádražních komplexů uvnitř města. V poslední době se často mluví o Masarykově, smíchovském nebo bubenském nádraží, ale asi největší diskuzi právě teď vyvolává Nákladové nádraží Žižkov, jehož železniční provoz skončil v roce 2002. Se svou víc než 30hektarovou plochou a monumentální funkcionalistickou budovou ze třicátých let po novém využití přímo volá. Ovšem názory na toto využití se různí – něco jiného by si představovala Městská část Praha 3, něco jiného developeři, úplně něco jiného pak občanští aktivisté a obyvatelé Žižkova. Vlastník by se nádraží zase rád zbavil. Jednota navíc nepanuje ani uvnitř odborné architektonické a urbanistické obce, dokonce ani ze strany Ministerstva kultury není zatím jasné, zda budovu nádraží definitivně prohlásí kulturní památkou. Problematiku sleduje redaktor Robert Candra.

Boj o osud Národního parku Šumava vrcholí. I tak by se daly shrnout události, které vyvolalo jmenování Jana Stráského ředitelem Správy Národního parku. Většina členů vědecké sekce Rady Národního parku rezignovala poté, co nový ředitel ohlásil její reorganizaci. Proti nové koncepci boje s kůrovcem pak vystupují velmi aktivně nejen ekologové ale především přírodní vědci. S jedním z nich, zároveň dosavadním předsedou Rady Národního parku Šumava Jakubem Hruškou si povídala Zuzka Rejchová.

Z Japonska prakticky každý den přicházejí zprávy o situaci v jaderné elektrárně Fukušima I. Informace o důsledcích havárie a dalších únicích radiace přitom po celém světě živí diskuzi o budoucnosti jaderné energetiky jako takové. Ne vždy je přitom tato diskuze věcná a prostá emocí. Napravit to chceme také v pořadu Rentgen. Reportér Petr Dušek se inspiroval knihou italského spisovatele Umberta Eca a pojal příspěvek o budoucnosti jádra jako souboj skeptika s těšitelem. Za skeptikem přitom vyrazil do sídla české pobočky Greenpeace a těšitele kontaktoval telefonicky na univerzitě v Texasu.

autor: opí
Spustit audio