Přátelství (vznikala) navzdory Hitlerovi

23. říjen 2013

„Tohle není příběh jednoho superhrdiny,“ říká Judita Matyášová o své knize Přátelství navzdory Hitlerovi. Matyášová popisuje osudy 80 židovských dětí, které odcestovaly na počátku války z protektorátu Čechy a Morava do Dánska.

V Česku je známá záchranná akce sira Nicolase Wintona. Za odjezdem desítek dětí do Skandinávie ale stálo několik stovek lidí, nikoli jedinec. Kniha sleduje příběhy zachráněných i po válce, a sama autorka projektu dokonce pomohla k jejich opětovnému setkání.

Přes přežití válečné genocidy nekončí všechny příběhy šťastně. „Hodně na mě zapůsobil příběh Karolíny Weignerové. Po válce zjistila, že všichni její příbuzní jsou mrtví, a pokusila se o sebevraždu. Zaměstnanci ambasády, kde pracovala, ji nechali umírat tři dny, protože nechtěli mít problémy. Když jsem si četla její dopisy na rozloučenou, bylo to, jako bych tam byla s ní,“ popisuje Matyášová.

Kniha je součástí širšího projektu Sofiina volba po česku. „Je jedním z nejdůležitějších výsledků projektu, který mapuje osudy zachráněných dětí. V současné době připravujeme dokumentární film a teď se rýsuje i možnost, že by vznikl komiks,“ představuje projekt jeho autorka Judita Matyášová.

autor: opí
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.