Rentgen: Projekt Vedem a poslední nEUron

19. prosinec 2012

V pořadu Rentgen jsme se tentokrát podívali na zajímavý projekt, který připravili studenti střední školy za podpory Památníku Terezín. A také jsme vám nabídli úplně poslední vydaní evropské rubriky nEUron.

Skupina studentů z jednoho pražského gymnázia před časem založila webové stránky sestavené převážně z textů, které tajně vydávali chlapci v časopise Vedem. Časopis vycházel v letech 1942 – 1944 v terezínském ghettu. Projekt vznikl ve spolupráci studentů a učitelů gymnázia Přírodní škola a pamětníků holocaustu to vše za podpory Památníku Terezín. Má být chápán nejen jako hold obětem a jejich odvaze, ale i jako cesta k předání jejich štafety další generaci, pokračování v tom, co kluci z terezínského časopisu Vedem už nestačili. Podrobnosti o tomhle unikátním projektu má Ivana Veselková.

nEUron
Evropská komise začátkem prosince ocenila 21 evropských projektů, které přispívají k udržitelné mobilitě ve městech. Za Českou republika získala cenu kampaň Do práce na kole. Cílem kampaně je nabídnout lidem dojíždějícím každodenně do práce, smysluplnou a rychlejší alternativu k automobilové dopravě. Jak si svého ocenění váží samotná Iniciativa Auto*mat, která projekt realizuje, zjišťovala Zuzka Rejchová.

Eurobarometr vydal zprávu o rozvojové pomoci. Ta ukazuje velmi nadějný trend, občané a občanky Evropské unie totiž i přes probíhající ekonomickou krizi podporují větší solidaritu s nejchudšími zeměmi. Podrobnosti zjišťovala Zuzka Rejchová.

Už řadu let se v Německu vede diskuse o tom, jestli musí místní radiové stanice hrát určitý podíl domácí hudební produkce a nebo zda by se měl tento předpis zrušit. Podobná regulace funguje také v Polsku a ve Francii. Německý redaktor Joris Gräßlin zjišťoval, zda je podobné nařízení ku prospěchu posluchačů a hudebníků nebo ne. Jeho reportáž pro nEUron přeložila Ivana Veselková.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio