Veřejný prostor v Praze

22. září 2011

Kvalita veřejného prostoru poukazuje na vyzrálost společnosti a na její kulturní vyspělost.

Spory mezi občanskými iniciativami a státem reprezentovaným úředníky a policií o veřejný prostor v Praze se už dostávají na denní pořádek. Komu a proč vlastně vadí v ulicích nekomerční kultura? Věděli jste třeba, že zahrát si s přáteli na kytaru někde na veřejnosti by vás mohlo přijít i docela draho? Ale problém se netýká pouze živé kultury.

Veřejný prostor vychází ze společenských a kulturních hodnot dané společnosti a tradičně jí tedy nastavuje zrcadlo. Co vidí obyvatel Prahy v takovém zrcadle? Je to odraz, se kterým není spokojeno stále více lidí. A konečně – stále více lidí s ním hodlá něco dělat. Vznikají tak iniciativy různých zaměření, ale stejného cíle – vrátit do ulic Prahy život a kulturu.

Problematikou městského rozvoje se zabývá například činnost občanského sdružení Prague Watch. Funguje jako internetový průvodce po pražských kauzách, sporných případech městského plánování nebo ohrožených kulturních prostorech.

A právě PragueWatch spolu s kolektivem projektu Osvobozený biograf uspořádalo pouliční happening před Obecním dvorem na Praze 1. Veřejné promítání krátkých filmů přímo na zdi chátrajících domů má upozornit nejen na jejich vzrůstající počet ohrožených budov, ale i na nečinnost, ba lhostejnost veřejných orgánů.

Film je přitom jedním z nejlepších nástrojů, jak lidi, i dosud lhostejné, přesvědčit, že tenhle problém se týká kvality jejich života, a že je potřeba spoustu věcí změnit.

S pokutami za pouliční hraní mají své zkušenosti i lidé z iniciativy Buskerville. Busking je přitom celosvětově rozšířený způsob vstupování do veřejného prostoru s různými formami umění, ať už je to hudba, divadlo, žonglování nebo třeba recitace.

Další společnou akcí bude na konci září festival Živé město. Jde o multižánrový neziskový projekt, který oživí jednu celou čtvrť – konkrétně Prahu 6 – na celý týden. Festival začne 27. září a bude probíhat v Národní technické knihovně, v kavárnách nebo na faře Církve českobratské hustitské. Kromě autorských čtení a divadelních představení oživí festival i veřejný městský prostor (proběhne piknik, bleší trh a řada komentovaných procházek po pražských zákoutích). Živé město přišly do Odpolední session představit Tereza Mašková a Tereza Reichová.

Podívejte se na stránky www.zive-mesto.cz a přijďte tuhle akci podpořit.

Spustit audio