Anna Aaron: Co znamená být vrah

5. říjen 2012

Mladá švýcarská písničkářka Anna Aaron bývá někdy považována za nástupkyni Nico nebo Patti Smith. Před jejím pražským vystoupením, které proběhne v sobotu 6. října v Paláci Akropolis, vyzpovídal talentovanou písničkářku Jiří Špičák.

Vaše poslední deska se jmenuje Dogs In Spirit. Je pro vás pes nějakou metaforou?
Pes je symbol chudoby, slabosti, určitého zlomení. Bible říká, že „blahoslavení jsou chudí duchem“, já jsem jenom slovo chudý v tomhle verši nahradila metaforou psa.

Hluboce se zajímáte o mytologii – jaká je podle vás úloha mytologie v současném světě?
Mytologie vždy pomáhala lidem popisovat věci, které jsou obecné a univerzální, fungovala jako určité zlidštění obecných pravd, které se těžko popisují slovy. Mytologie fungují jako kolektivní příběhy, které sdílí každý z nás. Díky mytologii můžeme chápat obecné pojmy, jako je láska, smrt, žárlivost, bolest.

Vaši hudbu mnozí popisují jako hudbu plnou násilí a temnoty. Odkud se ve vás berou tahle témata?
Neřekla bych, že je v mých skladbách temnota a násilí. Spíš zpívám o strachu z Boha, protože jsem vyrostla v prostředí, kde byl Bůh vnímaný jako někdo hodný, přívětivý a vřelý, a přemýšlela jsem, jestli někde existuje i temná strana toho všeho. Chtěla jsem prozkoumat ten pocit hrůzy, který člověk zažívá, když je konfrontovaný s něčím temným a zároveň neuchopitelným. Vždy se ale snažím tu násilnou stránku vyvážit i láskou. Zabývám se prostě všemi tématy, která se dotýkají člověka a jeho života.

Studovala jste filozofii a německou literaturu, jak se tahle zkušenost odráží ve vašich písních?
Můj způsob psaní to neovlivňuje, alespoň ne tak, že bych si toho byla vědoma. Prostě jenom čtu hodně knih, vždycky jsem to dělala a vlastně nemám na výběr, tenhle způsob života mě nutně musí ovlivnit.

Setkal jsem se s názorem, že název vaší nahrávky I Will Dry Your Tears Little Murderer, tedy Osuším tvoje slzy, malý vrahu, je kontroverzní. Myslíte si to taky?
Je to podobné jako s frází „blahoslavení jsou chudí duchem“ – v našem světě vlastně neočekáváme, že něco takového platí, protože i bohatí lidé můžou být ve skutečnosti krásní a mocní. Bible ale říká ne, blahoslavení jsou právě ti chudí duchem. Verš I Will Dry Your Tears Little Murderer směřuje stejným směrem – nikdo ve skutečnosti nechce vrahovi osušit slzy, chce jej spíš potrestat, odstřihnout od společnosti. Podle mě je nutné zamýšlet se i nad tím, co znamená být chudý, ať už duchem, nebo majetkem, nebo co znamená být vrah.

Texty jsou pro vaši hudbu zásadní, v dnešní době přesycenosti hudbou ale existuje spousta lidí, kteří slovům písní vůbec nepřikládají význam. Vnímáte to taky takhle?
Na tuhle otázku asi nemůžu odpovědět, protože je to velmi subjektivní věc, je na každém, jestli věnuje pozornost textům nebo ne. Já osobně texty poslouchám vždy, samozřejmě pokud rozumím jazyku.

Na vaší poslední desce hostuje i známý jazzový trumpetista Erik Truffaz. Jak jste se vy dva potkali?
Truffaz ve Švýcarsku vydává na stejném labelu jako já, producent mé desky je navíc basák v Truffazově kapele, takže to bylo vlastně přirozené. Domluvili se na tom spolu, já jsem ve studiu při nahrávání ani nebyla, byla to prostě spolupráce mezi dlouholetými přáteli.

02736023.jpeg

Od vydání vaší desky Dogs In Spirit uplynul už více než rok. Chystáte už natáčení nové desky nebo už píšete nové písně?
Nové písně vlastně píšu pořád a doufám, že další desku budu schopná připravit co nejdřív.

Můžeme tedy čekat, že na pražském koncertě zazní některé vaše nové, ještě nevydané písně?
Ano, určitě některé skladby z nové desky zahraju, už jsem je hrála i na předchozích koncertech v rámci aktuálního turné.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio