Karina Kottová: Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého nemusí být v galerii

25. březen 2015

Mladá kurátorka Karina Kottová je novou ředitelkou Ceny Jindřicha Chalupeckého. Jakým směrem se pod jejím vedením bude nejprestižnější česká soutěž pro umělce do 35ti let ubírat? V čem chce navázat na pětiletou práci Lenky Lindaurové a co by podle ní mělo být jinak?

Jak sama na úvod řekla, cenu přebírá ve velmi dobré kondici. „Cena se pod vedením Lenky Lindaurové profesionalizovala a finančně stabilizovala. Podařilo se získat generálního partnera a grantovou podporu, což je skvělé. Ráda bych se podívala ještě na další grantové možnosti a posílila vícezdrojové financování.“ Jako jeden z důvodů, kvůli kterému se odhodlala do čela Ceny Jindřicha Chalupeckého jít, Karina uvádí generační blízkost a dobrý přehled o současné mladé české umělecké scéně: „Je to v podstatě moje generace umělců, se kterými často pracuji už od jejich začátků na škole, která se teď ve finále ceny objevuje. Byla to pro mě proto hodně zajímavá výzva.“ Jako ředitelka ceny sice nemůže zasahovat do výběru finalistů, ale v jejích rukách je pro cenu i zúčastněné umělce zásadní konkrétní výstavní podoba a prezentace soutěže navenek u nás i v zahraničí. „Formát prezentace finalistů by mohl vypadat jinak. Chtěla bych jim nabídnout víc než jen pět místností v galerii. Finalisté mají často velmi specifickou práci, ne vždy je to nějaký artefakt. Objevuje se třeba film nebo performance, které fungují lépe mimo prostor galerie.“ Poslechněte si víc:

Momentálně probíhá výběr letošních finalistů, jejichž jména budou vyhlášena 8. dubna. Finálová výstava proběhne v Moravské galerii v Brně. V Praze bude souběžně jubilejní výstava k výročí 25 let od založení Ceny Jindřicha Chalupeckého. Závěrečné předávání by se mělo odehrát v režii Ivana Buraje, uměleckého ředitele brněnského HaDivadla. Více informací hledejte na www.cjch.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.