Ilustrátoři Tomski & Polanski: Jsme sólisti pracující v duu

1. červen 2015

Jejich práce najdete v časopisech, v novinách, na přebalech desek i knih, na tkaničkách i kartách. Ilona Polanská a Lukáš Tomek fungují pod pseudonymem Tomski & Polanski. V rozhovoru jsme se bavili o ilustracích pro děti, hudebním vkusu i animovaných filmech s Ilonou Polanski.

„První věc, kterou jsme společně vytvořili na zdi MeetFactory, to byl asi nejbizarnější kousek. Týden jsme kreslili na venkovní zeď, nesouviselo to s ilustrací a už jsme se k ničemu podobnému nikdy nevrátili,“ komentuje vůbec nejzvláštnější kousek dvojice nazvaný Sausage Filia Ilona Polanski. Téma jídla přitom v tvorbě dua, které vzešlo z ilustrátorského klání Secret Walls, rezonuje pravidelně.

„Po škole jsme brali všechno, zakázky pro reklamky atd. Teď už si vybíráme, ve chvíli, kdy klient projekt sáhodlouze popisuje, cítíme, že je komplikované už zadání, tak se z něj snažíme vycouvávat. Ale samozřejmě jde o intuitivní věc, bereme to srdcem, buď cítíme, že nás to bude bavit, nebo ne,“ popisuje začátky dvojice a nynější stav Ilona. Uživit se ilustrací s Lukášem nemají problém, ale kreslí od rána do večera, pokud nepracují na aktuálních zakázkách, vytváří vlastní produkty, jejichž společným jmenovatelem je především odlehčenost a zábavnost. „Neradi zpracováváme třeba politická nebo filozofická témata, radši si z věcí děláme srandu. Občas se nám stane, že přijde povídka s válečným tématem, ale to se pořád ještě dá zpracovat rozumně, protože tam nemusíme vsouvat svůj názor.“ Co do inspirace Ilona pošilhává po současných kreslířích, aktuálně třeba v Polsku, Lukáš se orientuje spíš na Asii.

03398668.jpeg

„Jsme sólisti pracující v duu. Ráno se potkáme na Skypu a řekneme si, co je potřeba udělat. Máme otevřená data na Dropboxu a tak, takže to není problém,“ přibližuje denní režim dvojice Ilona. Lukáš totiž žije na Vysočině, i proto spolu Tomski & Polanski komunikují na dálku. Samostatně vyráží každý z výtvarníků i reprezentovat společnou tvorbu, třeba na nedávnou výstavu Tomski & Polanski do Kyjeva se Ilona podívala sama. „V Kyjevě byla skvělá atmosféra, pozvalo nás České centrum, měla jsem tam přednášku a workshop. Následovala hodinová debata, což se u nás vůbec nestává,“ pochvalovala si zahraniční výlet Ilona. Se zahraničními kolegy ilustrátoři také občas spolupracují, často jde o architektonická studia.

Kresby, jejichž rukopis bezpečně rozpoznáte, hýří barevností, vtipem a optimismem. „Jsem generace, která už byla zásobovaná disneyovkami. Odhodila jsem všechny Trnky a pro mě tmavé ilustrace a zírala na televizi. Ale postupem času doceňujeme klasiku – Ladu, Trnku – jako malí jsme se jich děsili, ale teď nestačíme koukat, kolik tam je zkratek a symbolů,“ vrací se k dětským inspiracím Ilona.

Jak jsou na tom Tomski & Polanski s animovanými filmy, co je a proč vznikla iniciativa Czech Illustrators? Poslechněte si celý rozhovor s Ilonou.

03398666.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.