Písničkářka Marissa Nadler: Leonarda Cohena jsem objevila díky Nirvaně

19. prosinec 2016

Americká zpěvačka Marissa Nadler představila v pražské MeetFactory svou letošní desku Strangers s pětičlennou doprovodnou kapelou. Do studia Radia Wave ji sice nepřivedla, ale o to více byly písně, které odzpívala a odehrála pouze akusticky, exkluzivnější – samotná a bez reverbu svého vokálu už totiž prakticky nevystupuje. Náš rozhovor byl i o Leonardu Cohenovi, jehož Famous Blue Raincoat přezpívala na své třetí řadovce.

„Tohle byl skutečně jediný moment za uplynulých více než deset let, kdy mohli posluchači slyšet můj hlas bez reverbu – používám ho totiž prakticky od začátku své hudební dráhy,“ okomentovala Marissa Nadler své hraní ve studiu, ke kterému ji prý „přesvědčila“ i značka kytary zapůjčené Vaškem Havelkou z Please The Trees.

Do Prahy přijela v rámci turné k letošní desce Strangers, kterou jí opět produkoval Randall Dunn, známý svou prací pro Earth, Sun o))) nebo Wolves In The Throne Room. „Pracovala jsem s ním už na mém předchozím albu July. On se mi sám ozval, jestli by nemohl produkovat mé desky, a můj souhlas byl tím nejlepším možným rozhodnutím. Vždycky jsem na svých albem měla hlasový reverb, ale on z něj dokáže vytvořit tak silnou atmosféru, že je to až neuvěřitelné. Také mě seznámil s hudebníky, které jsem pak přizvala ke spolupráci na Strangers,“ dodává.

03639686.jpeg

Leonarda Cohena zmiňuje Marissa jako svůj velký vzor. „Leonarda Cohena jsem objevila díky kapele Nirvana. Dřív jsem totiž hodně poslouchala grunge a v textu písně Pennyroyal Tea Cobain zmiňuje právě Cohena, který pak měl na mou ranou tvorbu obrovský vliv. Začala jsem díky němu psát více akustické písně a myslím, že nikdo nedokázal psát tak nádherné texty jako Cohen.“

Považuje se Marissa Nadler za gotičku? A je pro ni koncertování ještě pořád tak psychicky náročné jako dřív? Poslechněte si celý rozhovor i písničky, které zahrála ve studiu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka