Alice Nellis: Někteří diváci potřebují trpět

2. červenec 2015

„Jestli feministický znamená, že hlavní hrdinka je žena a že nikde nesedí a nečeká, ale snaží se něco dělat, tak to tak asi je,“ reaguje na poznámky recenzentů o první výrazně feministické pohádce Sedmero krkavců divadelní a filmová režisérka Alice Nellis.

„Jde spíš o to, najít v sobě odvahu přestat se nechat manipulovat. Muži jsou vychovávaní ženami a ženy se za těch tisíce let naučily metodu manipulace báječně. Často to byla jediná,“ dodává s poznámkou, že mnohem zajímavější jí místo hlavní hrdinky přijde postava manipulovaného prince Bartoloměje.

Po komedii o stárnoucích rockerech Revival, práci na televizním seriálu Nevinné lži a filmové adaptaci knihy Michala Viewegha Andělé všedního dne natočila režisérka film inspirovaný klasickou pohádkou Boženy Němcové. Sedmero krkavců si u diváků i kritiků vysloužilo na českou pohádku nebývale pozitivní ohlasy. Recenzent Kamil Fila snímek označil za nejlepší českou pohádku od dob revoluce.

Diváky, kteří po psychologických dramatech filmařky čekají další hutný příběh, uklidní reakce na knižní předlohu: „Lidi se mě neustále ptají, jestli ta pohádka není moc temná. Mně nikdy moc temná nepřišla. To, že se holka rozhodne jít a zachránit bratry a nakonec se jí to podaří, mi přijde velmi slunečný.“ K osudem zkoušeným postavám dodává: „Mám ráda hrdiny, kteří zbytečně netrpí. Kteří trpí, jenom když opravdu jde o hodně, do té doby ať jsou radši stateční anebo legrační.“

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.