Automatky s Rostyou Gordon Smith: České ženy jsou absolutně úžasné

25. březen 2015

V roce 1968 emigrovala do Anglie. Bez práce, bez peněz, bez střechy nad hlavou se vypracovala až ke studiu na univerzitě. Vdala se a porodila 4 syny, první tři do tří let (nejstaršímu bylo 2,5 roku, když se třetí narodil). Žila mimo jiné v Kanadě, Brazílii, Rusku, Japonsku, v Anglii. Po deseti letech na mateřské dovolené našla práci a v roce 2001 patřila mezi 50 nejlepších personalistek světa. Napsala knihu Úspěšně s kůží na trh a jako zábavu do penze si vymyslela projekt Minerva 21, který pomáhá ženám v osobním rozvoji. Rostya Gordon Smith se po třech dekádách vrátila do České republiky a přišla i do Automatek.

„Když jsem se vrátila zpět, zjistila jsem, že české ženy jsou absolutně úžasné. A že jsem viděla ženy v různých zemích, v Americe, v Kanadě, v Japonsku, v Anglii, ale to bych musela fakt hrabat, abych našla takovou, která zvládne uklidit, uvařit, pracovat, vychovávat děti a vypadat perfektní. A přesto tyto ženy nemají sebevědomí,“ prozrazuje Rostya Gordon Smith v rozhovoru.

A jak to? „Nevěří si. To, co dělá sebevědomé ženy sebevědomými, je fakt, že pomáhají druhým. A nepomlouvají jiné ženy. A to je to, co my děláme v Minervě. Čeříme vodu, spojujeme kruhy. Naše krédo je „Podpoř i tu mrchu“. Když nemáte co dobrého říct o druhé ženě, tak mlčte,“ říká Rostya.

Poslechněte si celý rozhovor a životní příběh úspěšné ženy, kterou je Rostya Gordon Smith a nestyďte se, že jste rodiče. Nestyďte se za to, že vychováváte budoucí generaci.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.