Barbora Kleinhamplová vyhrála Cenu Chalupeckého a říká: „Potkáme se až na terapii“

26. listopad 2015

Digitalizované části těla levitující prostorem a terapie smíchem na jejich závěru vynesly konceptuální umělkyni Barboře Kleinhamplové Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2015. Jakými tématy se její současná tvorba vyznačuje? Frustrace, uvíznutí ve virtuálním světě, deprivace.

„Docela intenzivně jsem se s těmi tématy potýkala letos na jaře na rezidenci v Soulu v muzeu současného umění, kam jsem přijela zkoumat téma spánkové deprivace, protože tam je deprivace největší na světě. Byla to velmi intenzivní osobní zkušenost. Taková, že jsem se celé tři měsíce neadaptovala na změnu času. Chodila jsem spát v sedm ráno a spala jsem tři hodiny a docela mě to zničilo, takže asi nemám žádný funkční recept,“ odpovídá držitelka letošní ceny na otázku, jestli během tvorby našla vhodnou únikovou cestu z virtuálního světa.

Na přecházení mezi reálným a virtuálním světem upozornil na výstavě i finalista Vojtěch Fröhlich, který nabídl připojení k internetu a odkaz na svůj Facebook s výzvou, aby ho návštěvníci následovali do reálného světa a vyrazili s ním na výlet. Ačkoliv mezi finalisty žádná rivalita nepanovala a na výlet spolu podle slov laureátky vždy vyrazí rádi, dodává: „Nesdílím jeho představu o té cestě úniku skrze podobný koncept. Myslím, že musíme promýšlet, jak se naučit fungovat v prostředí, jak je nastavené teď. Je to hrozně romantická představa o tom, že odejdeme, opustíme internet a virtuální prostředí, a tím vyřešíme veškeré naše problémy.“


V rozhovoru jsme se pozastavili také u jógy smíchu, která bývá podle jejích slov z aktuální instalace možná až zbytečně často vyzdvihovaná. Smyslem bylo upozornit na libovolnou formu terapie: „Měla jsem pocit, že by bylo zajímavé uvažovat o tom, co nám přináší pobyt ve virtuálním prostoru nebo nedostatek fyzického kontaktu, a uvažovala jsem tak, že díky tomu nedostatku se nakonec potkáme fyzicky až někde zvláštně na terapii.“

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.