Diplomanti AVU 2015 – od romantické krajinomalby po politické umění

1. červenec 2015

„Co by mohlo líp demonstrovat náplň pojmu současné umění než práce umělců, kteří jsou na začátku své kariéry? Někteří teoretikové tvrdí, že současnost je opakování a není to už žádný jednotný umělecký směr. Díky tomu třeba diplomant AVU Tomáš Honz může malovat meditativní romantické krajiny, což by třeba v 50. letech nemohl. Kdyby tehdy žil v New Yorku, tak by musel malovat jako abstraktní expresionista, aby ho někdo bral vážně,“ říká kurátor výstavy Diplomanti AVU 2015 Tomáš Hříbek.

„Kdyby Tomáš Honz žil v tehdejším Československu, tak by byl buď socialistický realista, nebo surrealista, kdyby byl neoficiální umělec. Ale nemohl by malovat to, co maluje dneska. Ale v současnosti, která nemá žádný jednotný umělecký směr a umělci si mohou z minulosti vybírat různé formy a opakovat je, mohou vznikat i romantické malby. A zároveň je v současném umění místo taky pro politické umění, které nehledí na formu, ignoruje estetiku a zdůrazňuje spíš obsah,“ odpovídá Tomáš Hříbek na otázku, co podle jeho názoru výstava Diplomanti AVU 2015 vypovídá o podobě současného umění absolventů AVU.

Hosty Radia Wave byli kromě kurátora Tomáše Hříbka ještě dva vystavující – Michaela Mildorfová z Ateliéru nových médií II a Tomáš Honz z Malířské školy III Michaela Rittsteina.

Výstava Diplomanti AVU 2015 je k vidění do 2. srpna v pražském Veletržním paláci. Vstup na výstavu je zdarma. 9. a 16. července proběhnou v Národní galerii od 16. hodin dvě komentované prohlídky této přehlídky absolventských prací.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.