Divadlo Sklep vzniklo samovolně a omylem, jako všechno v mém životě, říká David Vávra

21. duben 2016

Existuje množství důvodů, proč se sejít s Davidem Vávrou, a taky bezpočet témat, na která by mohl vést fundovaný výklad. Tentokrát dorazil do studia Radia Wave povyprávět o divadle Sklep, které letos slaví neuvěřitelné, 45leté výročí od svého vzniku.

Je divadlo Sklep stále v „předsmrtné fázi“, jak sám Vávra s nadsázkou uvedl v jednom ze starších rozhovorů? „Tak člověk občas kecá, to nesmíte brát vážně. To zrovna jsem měl takovou předsmrtnou náladu,“ glosoval David Vávra.

V bezelstně přímém duchu padaly i odpovědi na otázky, jaká myšlenka stála u zrodu divadla a lze-li takovou ideu zformulovat i dnes. „Nám divadlo krylo hlavně večírky a po jednom obzvlášť vydařeném nás babička s maminkou z toho sklepa vyhodily, tak jsme šli na Dobešku. (…) Ale vzdor se u nás objevil až posléze a nebyla to věc vědomá. Vždycky vznikne nějaký divadlo anebo nějaký hnutí a dává si nějaký cíle a nějaký manifesty. Tady nikdy žádnej manifest, žádnej cíl nebyl. Tady jsme se chtěli jenom uvolnit, vlastně si zpříjemnit chvíle, především sobě a pak třeba i jiným, když, třeba, je to osloví. A postupně to přerostlo v hnutí. Ale ta svoboda, ta byla taky nevědomá. Ta spočívala v tom, že může na jeviště přijít kdokoli, aniž by k tomu měl předpoklady, a v době nesvobody lidi potom sdílej tuhle svobodu.“

Čtěte také

David Vávra prozradil nejen to, na které herecké „štace“ jezdí se Sklepem nejraději, ale taky, kam až by to chtěli Sklepáci dotáhnout a kdo jsou jejich vzory. Chcete-li vědět, zda Sklepáci přibírají nové členy a co musíte udělat, abyste se jím mohli stát, nebo jestli si už po letech občas nechtějí dát od sebe pauzu, laďte rozhovor s architektem, hercem, sportovcem a spisovatelem Davidem Vávrou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.