Do práce na kole. Zkuste si měsíc bez auta

4. duben 2016

O vývoji české městské cyklistiky jsme On Air mluvili s Ivou Nevečeřalovou ze sdružení Auto*Mat a ekonomem a univerzitním profesorem Tomášem Sedláčkem. Ten přijel přímo do rádia na monokole.

„Jezdit do školy na kole jsem se naučil jako teenager v Dánsku. V Praze jsem pak kvůli kopcům přesedlal na elektrokolo a v poslední době jezdím na elektrickém monokole. Mám díky tomu pořád dobrou náladu a nechodím tak pozdě, jako kdybych byl odkázaný na veřejnou nebo automobilovou dopravu.“ Pokračuje Iva Nevečeřalová: „V Česku se to liší město od města, třeba v Hradci Králové jezdí na kole skoro každý, jinde, třeba v Praze je to jiné. Nemyslím si ale, že je to jen o kopcích. Je to hlavně o infrastruktuře a přístupu lidí.“

Soutěž Do práce na kole má přispět k tomu, aby si lidé uvědomili, že to jde i bez aut. „Letos se nově mohou připojit i ti, kdo běhají nebo chodí pěšky, jde prakticky o všechny, kteří nejedou autem nebo MHD. Musíte jen sestavit tým lidí, kteří do toho půjdou s vámi, a zaplatit účastnický poplatek. Za ten dostanete triko, které vám bude sloužit jako poukaz na různé služby a vstupenka na různá místa.“

Do celostátní soutěže se letos zapojí lidé ve více než pětadvaceti českých městech. Bude jí patřit celý květen a nově zahrne i běžce a pěší. Ještě před květnovou soutěží se můžete rozehřát na tradiční dubnové cyklojízdě, která proběhne v sobotu 16. dubna. Její afterparty bude součástí pouliční slavnosti Opening Street Session Radia Wave.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.