Dokument Takovej barevnej vocas letící komety: Filip Topol odešel uprostřed věty

23. září 2015

Do českých kin vstupuje dokument o jedné z nejcharismatičtějších postav českého undergroundu, klavíristovi, textaři a zpěvákovi Filipu Topolovi. Snímek s názvem Takovej barevnej vocas letící komety začal vznikat brzy po jeho předčasné smrti v roce 2013, se kterou se bývalý manažer Psích vojáků a autor námětu i producent filmu Romek Hanzlík těžce vyrovnával: „V hlavní roli je jeho hudba a osobnost. Sám říkal, že texty jsou pro něj deníky, a pro lidi, co ho znají, to v nich opravdu všechno je.“

Ve filmu, který režíroval Václav Kučera, tak vedle pamětníků promlouvají i silné živé verze písní Topolových Psích vojáků.

Čtěte také

Filip Topol byl klavírista, zpěvák a textař, který na sebe upozornil už ve dvanácti letech – sólovým vystoupením na Hrádečku před koncertem The Plastic People of the Universe. O rok později už s kamarády ze školy založil kapelu Psí vojáci: „To, co jiní hledají někdy až ve dvaceti nebo ve třiceti, měl on jasné už ve třinácti. Postavil kapelu s jasným příběhem, která ze své dráhy neuhnula až do konce.“ Syn dramatika Josefa Topola a bratr spisovatele Jáchyma Topola většinu svého života hodně pil, nešlo ale o rozevlátého bohéma. Naopak, od začátku jasně věděl, co chce, a v tom byl velmi cílevědomý. Šlo mu o hudbu a počítal s tím, že jeho životní styl mu nejspíš nepřinese dlouhý život.

Vznik filmu podpořila řada fanoušků a díky koprodukci České televize je v něm spousta cenného archivního materiálu. Poslechněte si o něm víc.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.