Dominik Gajarský: Prolínám hudbu a výtvarné umění

26. leden 2016

„Název aktuální výstavy je odvozený od koníčku, kterému se věnuji asi dva roky. Je to chov pakobylek indických. Tenhle hmyz má poměrně zajímavý způsob života. Kromě toho, že jsou pakobylky indické vegetariánky, tak pro své rozmnožování nepotřebují samečky. Samečci jsou velice vzácní,“ vysvětluje umělec a hudebník Dominik Gajarský, odkud pochází název jeho aktuální výstavy Carausius morosus.

„Vždycky jsem měl respekt ke klasickým přístupům, jako je sochařství nebo malba. Jako všichni studenti uměleckých škol jsem si je i vyzkoušel, ale nakonec jsem zůstal u médií, jako je fotografie, video nebo film. Mimo jiné mi vyhovuje i to, že nejsem odkázaný na žádný velký ateliér a mohu s takovými médii pracovat doma,“ odpovídá Dominik Gajarský na otázku, jaký přístup nebo jaké médium je mu v dnešní záplavě možností uměleckého vyjádření nejbližší.

Fotografie, film, ale i psané slovo jsou hojně zastoupeny právě i na Dominikově aktuální výstavě Carausius morosus, která probíhá do 20. března v Galerii hlavního města Prahy, konkrétně v domě U Zlatého prstenu.

Čtěte také

Kromě výtvarného umění se Dominik věnuje elektronické hudbě, a to pod hlavičkou sólového projektu Slowmotiondancer. Protože ho hudba baví, věnuje se nahrávání kontinuálně a pracuje nejen na nových skladbách, ale i na novém formátu živého hraní. Dřív prý míval pocit, že by se měl rozhodnout buď pro cestu výtvarného umělce, nebo hudebníka. Dneska už to vnímá tak, že se oboje dá spojit, a nevidí rozdíl v tom, když promýšlí nějaký koncept pro výtvarnou nebo hudební práci, protože se v jeho práci obě věci prolínají.

Oživit se spolu s Romanem Štětinou chystají i momentálně hibernující projekt Palermo. Novou desku by ale chtěli natočit jinak než první album. To podle Dominikových slov vznikalo jakýmsi korespondenčním způsobem, kdy každý nahrál kousek a pak si hudbu mezi sebou na dálku posílali. Teď by se prý raději zavřeli dohromady ve zkušebně, společně zkoušeli různé nápady a třeba nahráli něco naživo. Žádné konkrétní datum dokončení alba si ale rozhodně nestanovili a na desku nijak pospíchat nechtějí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.