Dominik Zezula: Vinyla má auru kritické relevance

27. leden 2016

Kittchen, Květy, Gurun Gurun, Dizzcock, nebo Please The Trees? O vítězi už pátého ročníku hudebních cen Vinyla se rozhodne 3. února v Lucerna Music Baru. Pozvání do studia přijali koordinátor Vinyly Tomáš Grombíř a Dominik Zezula, nominovaný s projektem Děti mezi reprákama v kategorii objev.

O složení nominací v aktuálním ročníku hudebních cen Vinyla, jejichž cílem je pojmenovat a ocenit důležité počiny v české hudbě bez ohledu na žánr, letos rozhodovala porota složená z dvaceti tří aktivních hudebních publicistů. V tomto principu hlasování také tkví hlavní odlišnost Vinyly od jiných cen, které jsou např. založeny na hlasování veřejnosti. „Porotci nevnímají hudbu skrz nějaké svoje preference. Mezi nominacemi je velký žánrový rozptyl, najdete tam různé druhy experimentů nebo projektů blížících se experimentům – jako je Dizzcock – až po klasické kapely, které jdou do folku, jako třeba Květy,“ říká Tomáš Grombíř a dodává, že v porotě jsou lidé, kteří se o dění na hudební scéně intenzivně zajímají, píší o ní, i proto dochází rok co rok k obměňování jejího složení, aby v ní nebyli žádní „hudební dinosauři“.

„Pro mě osobně a třeba i pro publikum, které tuto hudbu poslouchá, je Vinyla nejzajímavější, protože tím, že zůstává trošku (a to slovo nesnáším) v undergroundu, tak tato cena má za sebou zaslouženou auru kritické relevance,“ hodnotí Vinylu Dominik Zezula. „U Vinyly má člověk pocit, že je skutečně oceněn za to, co reálně dělá. Už v nominacích např. na desku roku jsou třeba alba, která já jsem si poslechl poprvé, až když jsem se o nich dozvěděl z nominací,“ dodává Dominik, který je spolu s Aid Kidem a kapelou Dalekko nominován v kategorii objev roku s projektem Děti mezi reprákama, jemuž loni na podzim vyšel debut Újezd. Kromě desky roku a objevu roku najdete mezi nominacemi tradičně třetí kategorii – počin roku, kde se o vítězství utkají hudební festival Ostravské dny nové hudby, Pocta Jiřímu Bulisovi a kompilace Jdi a dívej se.

03507203.jpeg

Čtěte také

„Za poslední rok se nám podařilo nastartovat malý festival, říkáme mu Ozvěny Vinyly. Jde o sérii podzimních koncertů, kdy se snažíme dělat koncerty menším, začínajícím kapelám. Jde o takovou obdobu Startéru. Teď jsme také udělali anglické stránky, profily nominovaných kapel – je to maličkost, ale snažíme se tím dělat službu české scéně, kterou by za normálních okolností dělala vydavatelství, která dnes prakticky neexistují,“ komentuje Tomáš směr, kterým se Vinyla snaží vydávat.

„Snažíme se na jeden večer koncentrovat zajímavé české kapely. Večer zahájí Dominik, poté zahraje kapela Květy, následuje samotné vyhlášení – ceremoniál proběhne pod patronací hudebnice a slamerky Biomashy – následuje koncert Please The Trees a večer zakončí Ventolin,“ přibližuje Tomáš průběh slavnostního večera 3. února v Lucerna Music Baru. Jak na tom je momentálně starší projekt Dominika Zezuly post-hudba? A čím to, že se Vinyla natrvalo přesunula z Brna do Prahy? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.