Ian William Craig: Analogové přístroje vědí samy nejlíp, co dělají, nechávám jim volnost

24. srpen 2016

Kanadský zpěvák a hudebník Ian William Craig se dnes večer v rámci svého vůbec prvního evropského turné představí díky Radiu Wave a kolektivu Genot Centre v pražském prostoru Na Hollaru. Jeho letošní deska Centres sklízí nadšené recenze napříč světovými hudebními médii, ale v rozhovoru došlo i na vlivy, které formovaly jeho přístup k hudební tvorbě, nebo na samotný proces skládání.

„Snažím se postupně dopracovat k tomu, aby celý postup byl analogový, ale na druhou stranu je to poměrně těžké, takže zatím stále pracuji s kombinací analogového a digitálního zvuku. Většinou všechno nahraju analogově a potom to celé přenesu do počítače a následně s tím různě pracuji a manipuluji,“ popisuje Craig vznik svých nahrávek, které místy znějí, jako kdyby Julianna Barwick nahrála společné album s rakouským kytarovým experimentátorem Fenneszem.

Ještě dříve, než se stal hudebníkem, byl Ian William Craig (a stále je) také grafickým designérem – vede tiskařskou dílnu ve Vancouveru, což, jak sám přiznává, jeho hudební tvorbu rovněž hodně ovlivnilo. „Proces tisku nemůžete žádným způsobem zrychlit ani ovlivnit, všechno se odehrává postupně a já se snažím stejným způsobem pracovat i ve studiu. Neboli nějakým způsobem reaguji na výsledek a nepředvídám to, co vznikne. A možná i proto používám analogové přístroje, protože ony nejlépe vědí, co dělají, ony samy vytáhnou z celého procesu tu krásu.“

Aktuální deska Centres je už devátou nahrávkou, kterou Craig vydal, a stejně jako v případě všech předchozích se opět jedná o čistě sólový počin. „Určitě by to byla zajímavá zkušenost pracovat s někým dalším, ale musím se přiznat, že jsem v tomhle dost samotářský typ. Co se týče vokálů, tak jedna z mých velmi oblíbených zpěvaček je Julianna Barwick, které vděčím za velkou část mé kariéry, protože když jsem kdysi dávno slyšel jednu z jejích skladeb, tak jsem si okamžitě šel koupit looper. Asi nemusím dodávat, že možnost spolupracovat s ní by byla naprosto úžasná.

Co Ian William Craig říká na úspěch své aktuální desky Centres a jak se jeho koncertní set-up liší od nahrávání ve studiu? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka