Is Tropical už jsou daleko na své cestě z promáčeného squatu

1. červenec 2014

Is Tropical jsou elektro-indie trio původem z Londýna. Tropický název si vybrali ve vlhkém sklepním squatu jako motivační vizi místa, kam by se chtěli dostat. To se jim podařilo, po roce působení nahráli debutový singl When O' When u Hit Club Records a odstartovali úspěšnou hudební cestu.

„Anglické labely by nás držely doma a pořád dokola by nás nutily jezdit po Británii, chtěly by nás tam proslavit a vydělat peníze, proto jsme se rozhodli jít za hranice. Rádi cestujeme, nechceme se zaseknout,“ říká Gary Barber. Proto se upsali francouzskému labelu Kitsuné a spolupracovali s producentem Jimmym Robertsonem. Z této spolupráce vzniklo první LP Native To. Jejich klip k singlu The Greeks o dětském fantazírování o videohrách byl virální senzací, tvořila ho skupina francouzských režisérů, kteří si říkají Megaforce. Na YouTube ho zhlédlo přes milion diváků jen za první týden. Na drsný klip navázali Is Tropical ještě drsnějším klipem k singlu Dancing Anymore, který je zase o sexuálním snění pubertálního kluka.

Kapela hrála jako jedna z mála „západních“ v Mongolsku. „Jeden večer jsme šli pít a dělal s námi interview Brian, který pracoval pro Mírové sbory a snaží se spojovat Čínu a Mongolsko výměnou kapel. Líbilo se nám to, kývli jsme a za 8 měsíců jsme dostali e-mail, že letíme do Mongolska,“ prozradil také Gary v rozhovoru. O mongolském koncertu vznikl i dokument. Ve studiu Radia Wave se na rozhovor zastavili dva ze tří členů, Simon Milner a Gary Barber. Poslechněte si celý záznam!

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.