Kam s plechovkou od pití? Brzy možná do designového kontejneru

7. duben 2016

Nejspíš recyklujete papír, plasty a asi i sklo, ale víte kam s plechovkou od pití? Ačkoliv jsou u nás obce od letošního roku povinné zajišťovat sběr kovového odpadu, kontejnery na něj zatím nejsou v českých ulicích běžné. Právě na to, jak by mohly nádoby na kovový odpad vypadat, je zaměřená soutěž neziskovky BevCan East.

V porovnání s Německem nebo skandinávskými zeměmi, kde se zrecykluje skoro všechen kovový odpad, jsme se 60 % recyklovaných nápojových plechovek dost pozadu. Pokračuje Ondřej Píša z BevCan East: „Není se čemu divit, protože vyrazit do sběrného dvora kvůli pár prázdným nápojovým plechovkám většinu lidí ani nenapadne, navíc pokud tu nemáte trvalé bydliště, odpad od vás ve sběrném dvoře ani nevezmou. Přitom právě hliník je skvělou surovinou a každou vytříděnou plechovku je možné recyklovat nekonečněkrát bez ztráty kvality materiálu, což třeba u plastu či papíru není možné.“ Tlak na dostupnější recyklaci plechovek u nás podle Ondřeje zatím přichází hlavně ze strany jejich výrobců: „Dobrá zpráva je, že sběr kovů je zahrnutý v novém tendru na sběr odpadu v Praze, takže pokud půjde vše dobře, mohli bychom kontejnery na plechovky potkávat v ulicích hlavního města už v létě.“

Jak by mohly kontejnery vypadat, budou během letoška navrhovat studenti vysokých českých škol jako UMPRUM nebo ČVUT. Designová soutěž s názvem Yes, we CAN! poběží v době letního semestru 2015/2016 a zimního semestru 2016/2017. Úkolem je navrhnout ideální podobu sběrné nádoby na kovový odpad, u které se bude hodnotit funkčnost, design a soulad s městským prostředím. Vítěze bude vybírat porota ve složení Adam Gebrian (architekt, Bourání RW), sochař Pavel Karous, produktový designér Jan Čapek a ředitel BevCan East Zoltán Mak. První tři nejlepší návrhy budou odměněny i finančně, přihlásit se můžete do 30. května 2016 na e-mailovou adresu info@mngsocial.com.

03603215.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka