Kostymérka Martina Hejlová je nominovaná na Emmy: „Snažím se o historickou přesnost“

26. červenec 2017

Autorka filmových kostýmů Martina Hejlová je se svým týmem nominovaná na cenu Emmy za práci na seriálu Genius. Jedná se o první hranou sérii z produkce National Geographic. Sleduje život německého fyzika Alberta Einsteina od raného teenagerství a všímá si i jeho angažmá na Univerzitě Karlově. Z pozice asistentky hlavní kostýmové výtvarnice se Hejlová podílela skoro na každém úkonu včetně podrobného průzkumu dané historické etapy z hlediska módy i práce na samotných návrzích. „Einstein byl skvělý a ničím ozvláštnit nepotřeboval,“ směje se Hejlová.

Původně studentka filmové vědy Martina Hejlová začínala s prací na kostýmech v rámci stáže na seriálu Crossing Lines a pokračovala třeba s filmem Daniela Espinosy Child 44, s Tomem Hardym v hlavní roli. Ačkoli se k tvorbě filmových kostýmů dostala skoro náhodou, její práce jí rychle přinesla nabídky i za hranicemi Česka. „Domácí filmový průmysl není moc velký, všichni se postupně poznáváme. Pokaždé když přijede zahraniční tým, musíte znovu dokázat, co umíte,“ vysvětluje Hejlová, co považuje za výzvu. Pracovně se podívala i do Itálie nebo Maroka, kde pracovala na nové sérii seriálu Prison Break.

Životopisné drama Genius je na Emmy nominované v kategorii oceňující výjimečné historické a fantasy kostýmy. „Historická přesnost filmových kostýmů je pro mne důležitá, ale moc ráda bych pracovala i na sci-fi,“ říká Hejlová a komentuje nominovaný seriál The Handmaid´s Tale.

Ten se odehrává v dystopické budoucnosti, kdy hrstka plodných žen slouží jako nástroj pro rozmnožování politických elit. Červený kostým, který služebnice nosí, se velmi rychle ocitl třeba na demonstracích proti zákazům potratů v Texasu. „To je nejvíc, čeho člověk může dosáhnout. Ceny jsou úžasné, ale že něco zlidoví a dostane se takto do ulic, je naprosto neuvěřitelné. Použití červené je zde navíc skvostné. Filmaři se červené většinou snaží vyhýbat,“ chválí Hejlová kolegy.

Jak si povede práce Martiny Hejlové na kostýmech v seriálu Genius u poroty cen Emmy, můžete sledovat 17. září během přenosu ceremoniálu z Los Angeles.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.