Lee Ranaldo: Hlavní je přijít na to, jak se odlišit od ostatních

1. únor 2016

„Všem, kteří se dnes pouští na hudební scénu, bych radil, aby se pokusili vytvořit něco svého a zároveň tvořit něco nového a unikátního. Všichni máme své vlivy, ale je důležité se nesnažit kopírovat poslední zvuk, který jste slyšeli. Je zásadní se odlišit a hlavně hrát před lidmi,“ radí žijící legenda, kytarista Lee Ranaldo. Jeden ze zakládajících členů kultovních noise-rockových pionýrů Sonic Youth nás před svým akustickým vystoupením v Paláci Akropolis včera poctil svou návštěvou.

Lee v našem studiu také představil, dle vlastních slov „poprvé naživo“, písničku Thrown Over The Wall z nového alba, na kterém teď půl roku pracuje. Kromě toho nám také prozradil vše od nejzásadnějších desek svého mládí přes důvody k tomu, proč se na stará kolena pustil do akustického koncertování, až po věci, které vnímá na dnešní proměněné hudební scéně jako úspěch pro alternativní kapelu.

„Vyrostl jsem v éře Beatles a jejich hudba je pro mě stále aktuální a rád se k ní vracím. Stejně jako k Rolling Stones, Leonardu Cohenovi, Joni Mitchell, to jsou strašně silný věci,“ vrací se v čase Lee a později, když řeč přijde na různorodá, pro mnohé bizarní ladění nástrojů, dodává: „Otevřená ladění jsem převzal od starých bluesových kytaristů, pak Keitha Richardse či Davida Crosbyho, když jsem ve svých začátcích skládal na akustiku. Později jsem se nechal inspirovat i radikálnějšími přístupy, když jsem třeba po svém příjezdu do New Yorku slyšel Lou Reeda, který všechny struny naladil na stejný tón. Byl to pro mě způsob, jak se odlišit.“

Když se řeč stočí k tomu, co dnes pro kapelu znamená uspět na hudební scéně, Lee má jasno: „Uspět, to znamená dosáhnout toho, po čem vy toužíte, co si od toho sami slibujete. Pro mě to znamená být schopen napsat dobrou písničku, která pro mě má nějaký význam a odráží to, co se mi tou dobou honí hlavou. To je daleko důležitější než komerční úspěch. Hlavně dnes, kdy jediná hudba, která opravdu slaví komerční úspěch, je velmi přístupná, jako třeba věci typu Taylor Swift, a zároveň díky internetu dnes mladí umělci nemají tak úplně šanci vydělávat prodejem desek tak jako tenkrát. Je to úplně převrácený svět, takže pokud to neděláte pro umělecké uspokojení, jdete tak trochu hlavou proti zdi.“

Lee to ale nevidí skepticky: „Hlavní je prostě uspokojit sama sebe. Dokázat vytvořit něco, co je opravdu jen vaše.“

Celý rozhovor i s premiérou nového songu si poslechněte zde.

autor: Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.