Martin Evžen Kyšperský: Deset let na turné

30. červen 2015

„Je dobré mít nějakou rovnováhu. My máme hodně písniček, které jsou jemné. Protože máme rádi pestrost, dali jsme na desku vedle těch jemných i skladby jako Syn nebo Opičí král, což je v podstatě hard rock, trošičku punk,“ říká na úvod ke skladbě, která z novinky Květů na Radiu Wave kolovala jako první, zpěvák kapely Martin Evžen Kyšperský.

„Takhle nás ji bavilo nejvíc hrát. Je to zvláštní, taková písnička, která má citové zabarvení v textu. Zpívá se tam o dítěti, se kterým člověk mluví jako s duchem, ještě dřív než přijde na svět. Když se udělá kontrast a je k tomu tvrdá hudba, pro nás je to zajímavé.“ Od předchozí desky brněnských Květů, alba Bílé včely, utekly tři roky a letošní červen přivítal novou nahrávku. Miláček slunce se stal Deskou týdne na Radiu Wave.

Martin v rozhovoru pro On Air Radia Wave na Vltavě poodhalil i něco málo ze zákulisí natáčení a o dlouhodobé práci s Ondřejem Ježkem, který se opět podílel na výsledném zvuku jejich nového alba. „Má v sobě hravost, zároveň je velmi pečlivý. I když se tváří, že má všechno na háku, dost mu záleží na detailech,“ odpovídá na otázku, proč si před lety zvolili právě spolupráci s Ježkem. „Vidíme se pořád, mám pocit, že už je z nás docela vyčerpaný,“ dodává.

Květy si po letech koncertování letos před festivalovou sezonou několikrát vyzkoušeli i osekaný model ve složení Kyšperského kytara, zpěv a bubeník Aleš Pilgr: „Deset let jsme v podstatě na turné po maličkých klubech i po těch větších. Jeden z důvodů je i to, že hraní ve dvou přináší jiné možnosti, není to jenom omezení. Naopak, když hraje rytmické věci, já mám svobodu z hlediska harmonie i toho, kam se mi zatoulá písnička.“

Víc o odvážných coverech, reakcích na zpěvník Květů i nevrlém školníkovi brněnského gymnázia, před nímž natáčeli videoklip, si poslechněte v rozhovoru.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.