Matěj Stropnický v Přes čáru: Jsme stoupenci proměn

22. srpen 2016
Přes čáru

Magazín Přes čáru loví v politických vodách – ovšem ty stojaté nechává stranou a soustředí se spíš na prameny. Nebo možná na líhně. Postupně představuje mladé tváře politiky. Kdyby se seřadili předsedové českých politických stran od nejmladších, na čtvrtém místě by byl nový předseda Strany zelených Matěj Stropnický. Úplně nejmladší je Lukáš Černohorský z České pirátské strany, narodil se v roce 1984.

Matěj Stropnický říká, že Strana zelených je určitě politickým subjektem pro mladé: „Mají tendenci věci hodnotit jinak než generace jejich rodičů.“ Stropnický se odvolává na Václava Černého, který ve svých Pamětech napsal, že generace, která se narodila, aniž by se pokusila změnit svět svých rodičů, se narodila marně. „Lidé, kteří se snaží něco ve společnosti změnit, jsou často ti mladší. Ano, jsme stoupenci proměn,“ je přesvědčený Matěj Stropnický.

Strana zelených? Hnutí aktivních lidí

Jedna z vizí Matěje Stropnického je dát dohromady hnutí aktivních lidí, kteří vědí, co chtějí a jak toho chtějí dosáhnout. „Akorát je potřeba, aby z lokální úrovně, kde se odehrává jejich aktivita, ať už je to oprava božích muk, záchrana aleje, provoz kulturního centra, nebo obnova kina v menší obci, došlo k pospojování těchto lidí. Dát tomu celostátní rozměr. Mnoho těchto lidí, kteří jsou aktivní na místní úrovni, nevidí příčiny problémů, které řeší na místní úrovni. Jenže ty problémy často pochází z celostátní, nebo i nadnárodní, globální úrovně.“

Matěj Stropnický se přitom odvolává na svou zkušenost z komunální politiky, kdy na pražském Žižkově vzniklo hnutí Žižkov (nejen) sobě. Na svém kontě má mj. záchranu Nákladového nádraží, které bylo prohlášeno kulturní památkou. Jde o největší dochovanou funkcionalistickou průmyslovou stavbu v Praze. Koalice Žižkov (nejen) sobě vyhrála v roce 2014 volby do zastupitelstva MČ Praha 3.

03360400.jpeg

Kritika nového předsedy Strany zelených

Šéfeditor serveru Ihned.cz Jan Kubita napsal: „Zvolením Matěje Stropnického do čela Strany zelených se nestane vůbec nic. /…/ Matěj Stropnický je sice bezpochyby talentovaným, ale pouze okrajovým politikem.“ (Celý komentář najdete zde)

V Lidových novinách se objevil komentář Martina Zvěřiny: „Za jistých okolností může pan Stropnický dokráčet i do sněmovny, avšak mnohem reálnější než zrození mohutného hnutí, jeví se pozdější pád, zcela v intencích zkušeností s panem Bursíkem. Strana zelených totiž neskýtá záruky, že by nevyhořela v praktické politice, tak jako dosud vždy, měla-li příležitost jinde než na komunální úrovni.“ (Celý komentář najdete zde)

Daniel Kaiser na serveru Echo24.cz Matěje Stropnického označil za „zpovykance se sociálně privilegovaným rodokmenem“. Jeho komentář si můžete přečíst tady.

Mladí zelení

Předseda SZ Matěj Stropnický upozorňuje, že Mladí zelení jsou autonomní spolek, který své akce nijak nekonzultuje se Stranou zelených, natož s jejím vedením. Je to nezávislé občanské sdružení založené v roce 2001. Zaměřuje se na ochranu životního prostředí, udržitelný rozvoj, lidská práva, globalizaci a solidaritu. Je členem Federace mladých evropských zelených.

Magazín Přes čáru v dalších měsících nabídne rozhovory s inspirativními mladými politiky napříč celým spektrem. Těšit se můžete na zástupce TOP 09, Pirátů, Mladých sociálních demokratů nebo konzervativců.

03497852.png
autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka