Milena Bartlová o výstavě Budování státu: I za socialismu u nás vznikala umělecká díla na světové úrovni

8. prosinec 2015

„Výstava přibližuje způsoby, kterými výtvarné umění a architektura ztělesňují národní identitu. My jsme navyklí uvažovat o československé národní identitě v ostrém rozdělení na demokratické předválečné Československo a poté na socialistický stát. Naše výstava a výzkumný projekt, který jí předcházel, ale ukazují celou řadu kontinuit a jevů, které pokračovaly navzdory politickým změnám,“ popisuje kurátorka výstavy Budování státu Milena Bartlová.

Velmi dobře jsou tyto kontinuity patrné například na budově a osudu Národního památníku na Vítkově nebo na vizuálním využívání symboliky předválečného sokolského hnutí v propagačních materiálech československé spartakiády v 50. letech.

Milena Bartlová v rozhovoru upozornila i na velmi zajímavé příběhy spojené s takzvaným exportním uměním, kterým se socialistické Československo prezentovalo v zahraničí. Často se na takových zakázkách podíleli také umělci, kteří doma nesměli vystavovat a o kterých se nesmělo psát.

Čtěte také

Jednou z takových zakázek bylo například vytvoření uměleckých děl pro muzea a památníky dynastie Pahláví v íránském Teheránu v 70. letech. Českoslovenští umělci měli na tuto zakázku dostatek financí a měli velkou uměleckou svobodu, proto vznikla díla, která byla na světové úrovni a měla vysokou uměleckou kvalitu. Bohužel většina z nich byla následně zničena během íránské revoluce v letech 1978 a 1979. I tuhle málo známou kapitolu československých uměleckých dějin nicméně výstava a doprovodná publikace připomínají.

Výstavu Budování státu – Reprezentace Československa v umění, architektuře a designu můžete navštívit ve Veletržním paláci v Praze do 7. února. K výstavě vyšla také stejnojmenná publikace, která kromě katalogu všech vystavených exponátů obsahuje odborné studie, které detailněji přibližují vybraná témata.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.