„Můj film o nejhorší zpěvačce světa je především portrét zamilované ženy,“ říká tvůrce Marguerite

24. září 2015

„Slyšel jsem hlas Florence Jenkins zpívat falešně Mozarta, bylo to sice legrační, protože to znělo, jako by někdo škrtil papouška, ale zároveň v něm bylo něco tragického,“ říká Xavier Gianolli. Tehdy se rozhodl natočit vlastní verzi příběhu zpěvačky, jíž nikdy nikdo neřekl, že zpívá falešně. Snímek, který vznikl ve francouzsko-belgicko-české koprodukci, se natáčel v Praze, hraje v něm několik českých herců a také pražská architektura. Gianolli měl prý od začátku jasno v tom, že se bude natáčet v Praze, o filmu prý chodil snít na schody Rudolfina.

„Zachoval jsem její bláznivý hlas nebo křídla na kostýmu z koncertu v opeře a samozřejmě to, že celý život nevěděla, že zpívá špatně, všichni okolo jí lhali,“ říká režisér. Filmová Marguerite má až na tyto podobnosti se skutečnou Američankou Florence Jenkins společného jen málo. Gianolli, který dostal v roce 1998 Zlatou palmu za film Interview a od té doby natočil šest celovečerních filmů, patří k filmařům, u nichž se zdůrazňují umělecké ambice a zároveň touha natočit divácký film. Sám Gianolli propast mezi artovými snímky a populárními filmy nechce komentovat ani vnímat, podle svých slov je nejvíce ovlivněn americkými režiséry – Johnem Houstonem nebo Martinem Scorsesem – a jejich schopností dělat umělecké snímky srozumitelné pro všechny.

„Jsou to většinou lidé, kteří věří něčemu, co není možné,“ říká Gianolli o svých filmových postavách. „Předtím jsem točil film o podvodníkovi, který stavěl dálnici uprostřed pole, natáčím filmy o lidech, kterým lež přeroste přes hlavu. To mi připadá typické, lidé vždycky běží za nějakou myšlenkou za každou cenu.“

Celý rozhovor si pusťte zde.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.