Odborníci na bezdomovectví: Lidé bez domova musí dostat byty

17. březen 2016

Podle průzkumu Ministerstva práce a sociálních věcí se počet lidí, kteří žijí na ulici, odhaduje na téměř 70 000 osob. Necelých 120 000 dalších osob je ohroženo ztrátou bydlení. Přespávají přechodně u známých, bydlí ve špatných podmínkách, na ubytovnách nebo v objektech, které k bydlení nejsou určené. Lidí bez domova je tedy v Česku celkem 180 000, což je téměř dvojnásobek dřívějších odhadů.

„Situaci bychom měli řešit, spíš než jen zjišťovat její rozsah,“ říká v úvodu rozhovoru Štěpán Ripka z Platformy pro sociální bydlení. Podle Lindy Sokačové z oddělení sociálního bydlení a sociálního začleňování MPSV si takto ministerstvo získává analýzy pro další postup. „Jsme ve fázi, kdy existují teze zákona o sociálním bydlení, jsou připravené hrubé verze paragrafů, momentálně to celé konzultujeme s klíčovými aktéry,“ komentuje přípravy dlouho očekávaného zákona. „Na sociální bydlení budou mít nárok lidé bez domova a také ti, kteří vynakládají víc než 40 % svého příjmu na bydlení a zároveň nemají příjmy vyšší než 1,6násobek životního minima. Hlavními správci systému budou obce, momentálně se nastavují jejich konkrétní povinnosti a podmínky pro další poskytovatele – neziskovky, církve, soukromý sektor. Obce si budou poskytovatele vybírat a zároveň budou mít možnost zvolit formu bytu, ve kterém lidé budou žít.“

Štěpán Ripka v rozhovoru vysvětlil princip Housing First, který se bude na základě nedávného rozhodnutí města uplatňovat v Brně – lidé bez domova dostanou byty bez jakýchkoliv podmínek hned na začátku programu. Navazující sociální práce má zajistit, aby si lidé byty udrželi a celkově zlepšili svoji situaci. V zemích, kde se model uplatňuje, má vysokou úspěšnost. Platforma pro sociální bydlení, která na přípravě programu pro Brno spolupracovala, vznikla podle Ripky především kvůli rozčarování z toho, že se v ČR řeší bezdomovectví především skrze sociální práci. I průzkum ministerstva uvádí jako nejčastěji využívané nástroje řešení situace sociální práci, prevenci a poradenství. Na otázku, zda to v dnešní situaci není podávání paralenu někomu, kdo má rakovinu, připomíná Linda Sokačová připravovaný zákon o sociálním bydlení. Ten by měl znamenat průlom v otázce řešení bezdomovectví v ČR.

03590374.jpeg

„Bezpřístřešníci“ – tak říká sociální pracovník Petr Freimann lidem bez domova. Napsal o nich knihu Příběhy (z) ulice a lidských osudů se do ní vešlo celkem padesát. Na 290 stranách si můžete přečíst příběhy lidí bez domova, se kterými Petr pracoval v terénu. Více o knize si poslechněte v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.