Ohm Square: Děláme hudbu, která se líbí nám, ale chceme mít i normální životy

25. listopad 2014

Je nepravděpodobné, že byste o Ohm Square (Charlie One a Janu Čechtickém) neslyšeli. Fungují od roku 1996 a hned jejich debutové album z roku 1997 Ohmphonica vzbudilo na taneční scéně poprask. Desek vydali celkem šest, tu poslední v letošním roce a nazvali ji A Curious Place Between Souls and Atoms. Jestli vás ale všechny tyto nahrávky minuly, pak jste je možná nevědomě poslouchali v podkresu filmů Samotáři, Divoké včely nebo Děvčátko. Včera zahráli na další Radio Wave Live Session v budově Českého rozhlasu v Praze. Předtím se zastavili ve studiu popovídat si o jejich deskách, herectví a zvláštních místech mezi dušemi a atomy.

„Na poslední desce se odrážejí i věci, které jsem prožila v posledních letech. I hluboké, deep stuff. Někteří lidé odcházejí, kamarádi, příbuzní. A narodil se mi syn. To jsou věci, které se pro mě nacházejí mezi dušemi a atomy. Ale nikdy nemám plán, co budu nahrávat, jak by to mělo znít. Prostě jdu s flow,“ svěřuje se Charlie One.

„Koloběh života se pro nás obnažil v posledních čtyřech letech, do toho jsme dělali desku a ty věci se na ní odrazily. Jsme elektroničtější a změnili jsme proces vzniku desky. Deska vznikala méně ve studiu a více jakoby živě. Hráli jsme ty věci na koncertech a pak jsme je ve studiu nahrávali. Předtím jsme to dělali naopak,“ přibližuje současnou podobu tvorby Jan Čechtický.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.