Pokusní králíci klikají pro vědu a dozvědí se i něco o sobě

5. říjen 2015

Lidskou sexualitu, strach z hmyzu nebo naše morální soudy zkoumají doktorandi pražské Přírodovědecké fakulty. Protože pro své výzkumy v oblasti evoluční psychologie potřebují co nejvíce respondentů, rozhodli se založit facebookový profil Pokusní králíci s navazujícím webem, kde se do jejich výzkumů můžete jednoduše zapojit.

Projekt přišel představit vědec Robin Kopecký: „Každý pokusný králík za své klikání v dotazníku dostane hodnocení a srovnání třeba s nějakou pilotní nebo zahraniční studií. Dozví se tak i něco zajímavého sám o sobě.“

Třeba do výzkumu lidské sexuality se už zapojilo přes 33 000 lidí. K otázkám, na které hledají mladí vědci odpovědi prostřednictvím pokusných králíků na internetu, patří například vnímání krásy květu v závislosti na jeho tvaru nebo vliv pořadí narození v rodinách na náš život.

Dotazníky většinou zaberou od půl hodiny do hodiny a jejich otázky jsou záměrně volené tak, aby člověk úplně nevěděl, odkud vítr fouká: „Vyhýbáme se tím zkreslení dat od pokusné osoby a dostáváme přesnější informace.“ Výsledky a studie ke zkoumaným tématům jsou pak průběžně zveřejňované online.

Poslechněte si víc.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.