Přes čáru: Citovat ukradené materiály neonacistického webu

22. srpen 2016
Přes čáru

Nabourat se do soukromé e-mailové pošty premiéra je hodně přes čáru. Zvlášť když podobnou věc udělají neonacisté ze serveru White Media. Navíc nezůstali jen u toho, v neděli 10. ledna večer zveřejnili další část e-mailů Bohuslava Sobotky a zároveň pohrozili, že pokud policie někoho z nich zatkne, vyhlásí totální válku a zveřejní všechny premiérovy soukromé e-maily.

Krádež i zveřejňování premiérových soukromých e-mailů má několik rovin. Jedna z otázek, které se v této souvislosti nabízí, je, jestli bezpečnostní složky nepodcenily nebezpečí pravicového extremismu.

V Česku sestavuje soupis nebezpečných extremistických organizací Ministerstvo vnitra. Tamní odbor bezpečnostní politiky ale naši žádost o rozhovor odmítl. V poslední zveřejněné výroční zprávě o extremismu za rok 2014 (výroční zprávy najdete tady) je mimochodem neonacistický server White Media zmiňován pouze jednou, s tím, že bylo zaznamenáno několik jeho útoků.

Čtěte také

Poslední z útoků neonacistického serveru na soukromý e-mail premiéra Bohuslava Sobotky velmi opatrně komentuje mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert: „Veřejné vyjádření k danému tématu zpravodajské službě nepřísluší a bylo by velice neprofesionální. Nicméně s případem jsme seznámeni a nestojíme s rukama za zády.“

Nabourání e-mailu premiéra vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Národní bezpečnostní úřad zase zkoumá, jestli jsou v e-mailech utajované informace. Podle neonacistů ze serveru White Media ano, vyvrací to Ministerstvo vnitra i Úřad vlády (čtěte tady a tady).

Načasování a stupňování odpovídá teorii šíření fámy, vysvětluje odborník

02432160.jpeg

Sociolog médií z FSS MU Jaromír Volek upozorňuje, že způsob, jakým neonacisté zachází s ukradeným obsahem soukromé e-mailové pošty premiéra, odkazuje k teorii šíření fámy. „Rozlišují se tři fáze. V té první fázi jde o to, ukázat, že se šíří reálné zprávy. Nejde o žádná zkreslení. Také jde o to, vybrat zprávy tak, aby nebylo jasné, kdo má zájem na tom, pouštět je ven.“

Čtěte také

Podle Jaromíra Volka se teď nacházíme ve druhé fázi. Ta je charakteristická tím, že se víc cílí na hlavní téma. „Také se začínají objevovat různé polopravdy a zkreslení,“ doplňuje mediální teoretik Volek.

„Pakliže přijde třetí fáze, půjde nejspíš o kombinaci šedé a černé propagandy. Šedá je zjednodušeně trochu lži s trochou pravdy, černá propaganda už je čistá lež,“ uzavírá Jaromír Volek z FSS MU.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.