Public Service Broadcasting: Zážitek z naší show je hypnotický

21. květen 2015

„Učit lekce z minulosti prostřednictvím hudby budoucnosti,“ takové je heslo londýnské dvojice Public Service Broadcasting, která se poprvé představila českému publiku. O inspiracích érou studené války a vesmírnými misemi, osobním propojení s válkou i neochotě dělat hudbu pod hlavičkou labelu mluvil ve studiu J. Willgoose.

„Původně se mi samply z informačních filmů, reportáží a propagandistických materiálů líbily jen zvukově, tím, co říkaly. Songů vznikalo víc a víc, otevřela se nám celá plocha příběhů, storytellingu, který se čím dál tím víc dostával do naší hudby,“ vysvětluje J. Willgoose motivaci a zakomponování materiálů získaných z Britského filmového institutu do tvorby Public Service Broadcasting. Specifický způsob propojení hudby, která je čistě instrumentální, a filmových záběrů vygradoval na aktuální desce The Race For Space, která je inspirovaná americkými a sovětskými vesmírnými misemi.

„Nejemotivnější je pro mě song The Other Side. Je o vesmírné lodi Apollo 8, která byla vyslaná na první cestu kolem Měsíce. Kosmonauti na chvíli ztratili kontakt se základnou, když byli na temné straně Měsíce. Takže je tam takové skryté drama, současně záhadné ticho, které posléze skončí, a dojde znovu ke kontaktu se základnou. Rád tuhle skladbu hraju i živě,“ popisuje J. Vzápětí se ho ptám, nakolik jsou témata války spojená s jeho osobním/rodinným příběhem. „Jo, válka je pro mě osobní téma. Nejdřív jsem ho ignoroval – ve třinácti jsem to téma úplně vytěsnil – ale život vás často přivede zpět k něčemu, co jste předtím odmítali. Pokud jde o druhou světovou válku, můj strýc, kterému je věnován poslední track z naší desky, zemřel ve válce ve 40. letech. Takže je pro mě hodně emotivní, že mu tenhle track můžu věnovat.“ Jak by J. Willgoose popsal vizuální show, kterou je kapela pověstná, někomu, kdo ji nikdy neviděl a nezná?

A proč se Public Service Broadcasting zarytě nechtějí upsat žádnému labelu a jsou i po dvou albech DIY? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka