Rádio Tloskov funguje jako terapie a zároveň nabízí rozhovory, jaké jinde neuslyšíte

11. červen 2015

„Hudební dramaturgii, rozhovory a všechno ostatní včetně znělek vymýšlí a vytváří sami klienti Centra sociálních služeb, což jsou lidé s mentálním handicapem nebo s poruchou autistického spektra. Co vím i z muzikoterapeutických kongresů v zahraničí, tak zřejmě zatím žádný podobný projekt v Evropě není,“ popisuje muzikoterapeut a ředitel Centra sociálních služeb v Tloskově Matěj Lipský, v čem je jejich projekt internetového Rádia Tloskov unikátní.

„S nápadem udělat rádiovou stanici přišel můj kolega, kterého jsem zaměstnal a který má Aspergerův syndrom. Řekl mi, že rádio by podle něj dokázalo zaktivizovat všechny naše klienty bez ohledu na to, jestli mají poruchu autistického spektra nebo mentální handicap. Já jsem ho nejdřív odmítl s tím, že mám moc práce a tohle je hloupost. Ale pak se mi to rozleželo v hlavě a zjistil jsem, že je to vlastně moc dobrý nápad, který by skutečně mohl terapeuticky fungovat,“ vzpomíná na počátky Rádia Tloskov Matěj Lipský.

Protože se v Rádiu Tloskov vysílají taky rozhovory, dokazuje podle Matěje Lipského jejich rádio to, že lidé s mentálním handicapem a lidé s poruchou autistického spektra jsou schopni pracovat i hlavou a nemusí vykonávat jen manuální práce. „Tihle lidé dokážou připravit velmi zajímavý rozhovor, a protože jsou velmi bezprostřední, často z hostů dostanou i to, co se zatím v jiných rozhovorech neobjevilo,“ dodává Matěj Lipský.

Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém je i úryvek vysílání Rádia Tloskov.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.