Solpara: Největší vliv na mě měla ilegální klubová scéna v Montrealu

27. březen 2015

Na další akci kolektivu Polygon odehrají dnes v noci v jedné z hal na pražském hlavním vlakovém nádraží své sety britští DJové a producenti Tommy Four Seven a Ventress. Živě se s nimi představí s vlastní tvorbou americký producent Solpara. Toho jsme v rámci odpoledního On Airu také vyzpovídali ve studiu.

Na otázku, jestli už někdy hrál v nějakých podobných prostorech, které nejsou klasickými kluby, odpověděl zcela jednoznačně: „Už několikrát a je to vždycky inspirativní zkušenost. V Montrealu vzniká a zaniká spousta takových dočasných míst, jako jsou opuštěné obchody nebo různé squaty, kde se odehraje pár koncertů nebo techno akcí a za dva měsíce na to přijde policie a zavře je. Tak doufám, že se to samé nepřihodí i po dnešní noci,“ dodal se smíchem.

V rozhovoru se ukázalo, že vydání EPčka Swing u labelu Other People Nicolase Jaara nebyla náhoda, protože se oba znají už víc jak deset let, a dokonce spolu hráli v jedné kapele ještě před průlomem Nicolase Jaara s debutem Space Is Only Noise. Během práce na svém debutovém releasu žil Paul aka Solpara v Montrealu a právě tamější eklektická elektronická scéna ovlivnila výsledný pestrý zvuk jeho nahrávky, kterou dnes v noci představí pražskému publiku v evropské premiéře.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.