Vendula Chalánková: Život je drama, zato absurdní

22. červenec 2015

„Co ten undergroundový princip smát se penězům? – Zrovna ty seš, Vendulko, člověk, který kvůli penězům brečí,“ stojí na jednom z tragikomiksů brněnské umělkyně Venduly Chalánkové. Aktuálně najdete nejen tento strip v knize Proč nejsi jako chlapi v práci, vole?. S Vendulou jsme se bavili o živobytí umělců, o Brně i Karlu Gottovi.

„Vydrželo mi to dlouho. Je to dáno tím, že mám o 18 let starší sestru, takže jsem měla hudební vkus hodně ovlivněný jí. Takže si myslím, že to bylo přirozené, že mi láska ke Karlu Gottovi zůstala dlouho.“ Se sympatiemi pro Karla Gotta má absolventka ateliéru environmentu na Fakultě výtvarných umění v Brně spojeny své první výtvarné projevy, alespoň tohle se dozvíte z jejího loňského vystoupení na TEDx Prague. „Život je drama, zato absurdní,“ říká Vendula na adresu svých tragikomiksů, které čerpají inspiraci ze všednodenních situací a rozhovorů a pro autorku jsou určitou formou arteterapie. „Je zajímavé, že si mě s komiksy často zvou na feministické výstavy atd. Ale tohle tam vůbec není, já to aktivisticky nevnímám,“ reaguje Vendula na možný feministický podtext své tvorby.

„V současné době zakládáme novou metalovou kapelu s dalšími kamarádkami. Ale zatím to je ve fázi zrodu, máme pár textů a ještě nevíme, koho všeho do kapely přibereme,“ ptám se Venduly na její hudební ambice po konci tvorby dvojice Muženy, kapely, kterou založila s kamarádkou, jedním z inspiračních zdrojů byla třeba tzv. záchodová lyrika. „Texty budou zase ze života a partnerského soužití. Měly jsme pár schůzek, na jedné padlo, že by to měl být metalový sbor, na druhé, že metalový muzikál.“

03435747.jpeg

„Na Fakultě výtvarných umění se mi dostalo rady, že člověk by se volnou tvorbou živit neměl, že se pak stává poplatná době a dalším věcem,“ dodává Vendula za konstatováním, že to, jestli se uživí uměním, řeší poměrně často. I z toho důvodu vznikla před lety její značka, pod kterou tvoří zvířátka, nášivky, placky, v současnosti se věnuje hlavně tvorbě nášivkových knížek pro děti. Vedle toho má Vendula samostatné projekty a výstavy, jednou z posledních je např. Láska versus Mamon v pražské galerii Dvorak Sec Contemporary. Jaký má Vendula vztah k Brnu nebo jaké komiksy a kreslíře sleduje?

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.