Wronka vs. Turek & Bonus: Musí předávání žánrových Andělů respektovat komerční hlediska?

16. duben 2015

„Televizní přenos žánrových cen Anděl, aspoň pro mě osobně, ukázal jednu z cest, kudy při hledání formy takového udílení žánrových cen rozhodně nejít. Ten pořad běžel po dvou úplně různých kolejích. Na udílení dorazili hudebníci, kteří si těch cen chtějí vážit. Na druhé straně se tam prezentovaly kapely, které bookuje nebo koučuje pořádající agentura. To je podle mě prostě cesta, kterou nejít,“ říká k podobě udílení žánrových Andělů hudební publicista Pavel Turek.

„První věc je, že ty žánrové ceny Anděl se nemusí vůbec dělat. Druhá věc je, že pokud už se dělají a to udílení se má někde prezentovat, tak se musí zohlednit, i když to říkám nerad, komerční hledisko. Protože jinak se to na televizi nedostane. Nežijeme v prostředí, kde média touží prezentovat žánrovou muziku,“ říká Lešek Wronka, který hudební ceny Anděl pořádá, ke způsobu, jakým letos proběhlo udílení cen Anděl v žánrových kategoriích.

„Pro tento ročník jsem na udílení vzal zahrát mladé a začínající kapely, které mají na to, aby se rozvíjely. S Českou televizí jsme se na tomhle konceptu dohodli,“ vysvětluje Wronka, proč na udílení žánrových cen hrály kapely, které nebyly v nominacích a hudebně s oceňovanými žánry příliš nekorespondovaly. Hudební publicista Pavel Turek ale namítá, že z pohledu laického televizního diváka nedává smysl sledovat pořad věnovaný žánrovým hudebním cenám bez možnosti oceňovanou žánrovou hudbu slyšet.

Jak by podle Turka mělo udílení žánrových cen vypadat? Spolehl by se prý na to, že i když budou během udílení hrát zástupci oceňovaných hudebních stylů, pořad si své diváky najde. Případně by prý šlo předávání udělat i skromnější cestou výpravnější tiskové konference. V každém případě by ale dle jeho slov mělo být patrné, že jde v první řadě o oceňované žánrové hudebníky, a ne o něco jiného.

Hudebník Martin Tvrdý navrhuje, že by žánrové ceny šly udílet i bez živého hraní kapel: „V televizi by se třeba pustil videoklip s písničkou a následoval by krátký rozhovor s oceněnou kapelou nebo hudebníkem. Při letošním udílení těch žánrových cen se divák o jednotlivých oceněných moc informací nedozvěděl. Když to shrnu, tak se mi prostě nelíbilo, jakou roli v tom televizním přenosu a v tom předávání hráli nominovaní a ocenění umělci.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.