Ženy ve vědě přibližuje kniha na konkrétních příbězích. Jak se žije vědkyním v Česku?

17. únor 2016

„Pokud člověk chce dělat víceméně svobodnou práci, která ho zajímá, navíc v příjemném a zdravě konkurenčním prostředí, neměl by se dopředu bát,“ říká o práci ve vědě a výzkumu paní docentka Barbora Doušová. Stejně jako její kolegyně Lenka Honetschlägerová je jednou z žen, které se věnují výzkumu i ochraně životního prostředí.

Životní a hlavně kariérní příběhy nejen Lenky a Barbory můžeme najít v publikaci Hledání dynamické rovnováhy. Kniha obsahuje dvacet rozhovorů s výzkumnicemi, pedagožkami a vědkyněmi ze všech fakult VŠCHT Praha, z různých oborů a vědních disciplín a v různých fázích profesní dráhy. Cílem takové kompilace je podle socioložky a spoluautorky knihy Hany Víznerové přiblížit čtenářům, jaká je role žen ve vědě, a to na konkrétních příbězích. Texty mohou být inspirativní jak pro začínající vědkyně, tak pro lidi v rozhodovacích pozicích, nejen na VŠCHT, ale i na úrovni státní politiky, kde se řeší podmínky práce ve vědě a výzkumu.

Jeden z příběhů vypráví i Lenka Honetschlägerová, která po gymnáziu necelé tři roky cestovala, než si uvědomila, že dostupná práce v administrativě ji nenaplňuje, a pustila se do studia chemie. Stejně jako Barbora je matkou a akademickou pracovnicí zároveň.

Je akademické prostředí flexibilnější pro ženy než soukromý sektor? Zvedá se počet žen na vedoucích pozicích a je takové číslo u nás srovnatelné se situací v zahraničí? Takové otázky problematizuje nejen kniha Hledání dynamické rovnováhy, ale hlavně celý projekt TRIGGER, který už druhým rokem běží na pražské VŠCHT. Knihu s rozhovory můžete dostat na křtu 17. února v galerii Národní technické knihovny a také bude dostupná ke stažení na webu http://www.genderaveda.cz/ a http://gro.vscht.cz/.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka