Na královehradecké RWLS rozprostřou zvukové hračky Asuna, Gurun Gurun a Stanislav Abrahám

1. červenec 2016

Další ze série Radio Wave Live Sessions se uskuteční 21. 6. v Hradci Králové v prostorách kostela sv. Jana Nepomuckého, takzvané Městské hudební síni. Večer se ponese v duchu hudebního hračičkovství a ambientních ploch, koncert začíná až ve 22:30 a vstup je zdarma. Vystoupí zde japonský hudebník, výtvarník a performer Asuna, pětice Gurun Gurun a zvukový umělec Stanislav Abrahám.

Pro Asunovy koncerty a performance je typické používání nepřeberného množství klávesových nástrojů a elektroniky: starými varhanami počínaje, na což se můžeme těšit právě v Hradci Králové, přes všemožné modely japonských keyboardů Casio až po zvukové hračky pro děti. Jeho živé performance mají nejblíže k experimentální drone music, v Asunových skladbách jsou ale k nalezení i vlivy lo-fi popu, freak folku, noisu, punku, minimalismu nebo tokijské improscény onkyo.

Asunovo zřejmě nejúspěšnější album Flowers z roku 2009 je možné vnímat jako soundtrack k eskapistickým snům mnoha současných Japonců žijících v přelidněných metropolích. Zvukové koláže z terénních nahrávek, akustických nástrojů, laciných kláves a bicích automatů vyvádí posluchače ze řvoucích ulic japonských velkoměst na venkov, do parků a květinových zahrad. Jeho nejnovější deska Aihara 1825, City Heim Kiri B-207 se nese ve znamení minimalismu a dlouhých syntezátorových dronů.

03653394.jpeg

S druhým albem Kon B, které přichází pět let po tom prvním, odjela pětice Federsel, Jára Tarnovski, Ondřej Ježek a Tomáš Knoflíček rovnou turné po Japonsku. Touha experimentovat vedla kapelu Gurun Gurun ještě mnohem dál než na o poznání popovějším eponymním debutu. Hravost, s jakou skládají rozličné nástroje (mezi nimi kytara, bendžo, harmonika nebo flétna) s terénními nahrávkami a něžným hlasem japonských umělkyň (na nahrávce slyšíme třeba tamní hvězdu Mayuko Hitotsuyanagi vystupující jako Cuushe), je neodmyslitelným rysem jejich tvorby. Tentokrát má ale nahrávka o něco temnější barvy. Mačkání tlačítek syntezátorů a blikání efektových krabiček ve spleti kabelů pak působí jako zvuky vesmírné lodi, jejíž signál se tady u nás lehce ztrácí.

Už je zvykem, že Gurun Gurun jsou větší událostí v Asii než u nás. Možná proto, že jejich hudba je jako japonské básně haiku, které nesdílí západní lpění po smyslu. Zatím se Gurun Gurun oťukávají jako mimozemšťanka Majka ze socialistického seriálu Spadla z nebe, od kterého si formace vypůjčila název, po přistání v Československu.

03653396.jpeg

Stanislava Abraháma také znají v zahraničí, psal o něm dokonce respektovaný britský magazín Wire. Abrahám se podílí na kolaborativních projektech a pracuje na divadelních nebo tanečních představeních. Skládá radioartové kompozice pro Český rozhlas, vystupuje v galeriích, ve své tvorbě propojuje elektronickou hudbu, field recordings, improvizování s elektronickými hudebními nástroji a vytváření koláží. Kromě zvuku se soustředí i na práci s videem, prostřednictvím které často tematizuje vztah člověka a nových médií.

03653401.jpeg

O mimořádné synergii mezi těmito natolik rozličnými a zručnými hudebníky se přesvědčí i návštěvníci Radio Wave Live Session v Hradci Králové, která se odehraje v jedinečných prostorách restaurované kaple sv. Jana Nepomuckého. Koncerty začínají ve 22:30 a vstup je zdarma. Akce je součástí Open Air Programu 2016.

autor: Radio Wave
Spustit audio