RWLS – Karaoke Tundra a Bonus

24. únor 2012

První Radio Wave Live Sessions v tomto roce odstartoval 23. února kritikou oceňovaný projekt Bonus a Karaoke Tundra.

Martin Hůla, který je známý i pod jménem Bourek a v poslední době hlavně jako Bonus, je považovaný za zásadní postavu české nezávislé scény. Má za sebou členství v kapele Ememvoodoopöká, se kterou získal Anděla v kategorii Alternativní a nezávislá scéna. Kromě Emems působil i v kapelách Sporto, Aran Epochal nebo Plugnplay, v současnosti hraje i ve skupině Komunisti. Jeho hlavním projektem je ale právě Bonus, který debutoval v roce 2010 deskou Konec civilizace. Té předcházela dvě EP Unabomber a Inkognito. Za druhé album Náměstí Míru, které vyšlo v roce 2011, byl oceněn nově vzniklou hudební cenou Apollo. V jeho hudbě se mísí rapování, folková hudba a především osobitá výpověď, která kriticky reflektuje celospolečenská témata. V celém svém uměleckém životě se řídí především filozofií DIY.

Martin Hůla navštívil Odpolední session Radia Wave především proto, aby pozval na svoje vystoupení v rámci Radio Wave Live Sessions. V rozhovoru ale došlo i na kontroverzní dohodu ACTA omezující svobodu internetu, praktiky hudebníky neoblíbeného Ochranného svazu autorského a samozřejmě hudební cenu Apollo, jíž je Bonus čerstvým držitelem. Nemluvilo se ale jenom o hudbě – došlo i na filozofii straight edge, kterou Bonus vyznává a které je propagátorem.

02565041.jpeg

Karaoke Tundra patří k nejaktivnějším producentům elektronické hudby na československé hudební scéně. Ukrajinec žijící na Slovensku je proslulý svým širokým žánrovým rozptylem a především celou řadou hudebníků, se kterými během své kariéry spolupracoval. Mezi ty nejznámější patří slovenský rapper Peťo Tázok, velkou práci odvedl i na debutové desce Bonuse Konec civilizace. Podstatnou část svého umu vkládá do remixování, postaral se o kreativní přetvoření tracků třeba od kapely DVA, Moniky Načevy, Youcoco nebo rappera Vec. Domovskými labely Karaoke Tundy jsou Muteme, Mufonic nebo Surreal Madrid.

02565017.jpeg

Koncert v karlínském Studiu A navštívilo něco přes 100 lidí, což vytvořilo atmosféru, kterou Bonus srovnal s energií na Portě. Po osmé hodině odpálil nekompromisní beatovou jízdu Karaoke Tundra, který právem patří mezi nejzajímavější producenty nejen na Slovensku. Bonus své vystoupení prokládal vtipy, vyprávěním a slovními hříčkami.

Záznam obou koncertů uslyšíte v pořadu Stage a také v našem videojukeboxu.

autor: Radio Wave
Spustit audio