Václav Havelka III & Kalle zahrají na zářijové Radio Wave Live Session v Praze

V unikátních prostorách velkého nahrávacího studia Českého rozhlasu v Praze vystoupí v pondělí 15. září zpěvák, kytarista a skladatel Václav Havelka III a dvojice Kalle. Šestý z letošních koncertních setů Radia Wave je exkluzivním komorním dvojkoncertem zdarma pro omezený počet návštěvníků.

Václav Havelka je jednou z nejvýraznějších písničkářských osobností na české nezávislé scéně. Už od přelomu milénia křížil Havelka pod pseudonymem selFbrush dřevní folk, alternativní country a naivistické analogové zvuky. V roce 2006 pak se členy táborské skupiny Some Other Place založil indierockovou kapelu Please The Trees, s níž vydal už tři úspěšná a kritikou vysoce hodnocená alba. To zatím poslední, loňské A Forest Affair získalo cenu Anděl v kategorii alternativní hudba.

Kromě koncertování po celém světě se Havelka věnuje také komponování hudby pro divadelní představení a v roce 2010 se dokonce stal jednou z tváří osvětové kampaně Mluvme o stáří, kterou spustila obecně prospěšná společnost Elpida. V současné době Václav Havelka (aka Vac da Hawk) narušuje tradiční písňové koncepty v duu s multiinstrumentalistou Carlem Warwickem ve svém nejnovějším projektu Were Mute. Nejaktuálnějším hudebním zářezem tohoto nekonvenčního kovboje je soundtrack k filmu Místa režiséra Radima Špačka a scenáristy Ondřeje Štindla (premiéra v českých kinech 18. září), na němž spolupracoval s členem slavných Tindersticks – Davidem Boulterem.

03198403.jpeg

Táborské duo Kalle vydalo svoji první nahrávku teprve letos, a to ve formě kazety – dvojice David Zeman a Veronika Buriánková tím naznačila, že hlavním východiskem jejich projektu je nekompromisnost a návrat ke kořenům. Zmíněné album Live From The Room natočila skupina v obýváku na čtyřstopý magnetofon, a přestože je postavené prakticky jenom na minimalistickém souzvuku kytary a hlasu, emoční dopad je intenzivní.

Fanoušci, jejichž počet po vydání kazety roste geometrickou řadou, nejčastěji skupinu přirovnávají třeba k Portishead. Kromě legendárních průkopníků trip hopu se ale Kalle hlásí hlavně k projektu Boduf Songs, který jim podle jejich vlastních slov ukázal, jak silnou atmosféru je možné vytvořit se zvukem jediné kytary. O Kalle ještě rozhodně uslyšíme – a to nejenom na konci roku, kdy se budou udílet výroční hudební ceny za největší objevy české scény.

03198482.jpeg

RADIO WAVE LIVE SESSION: Václav Havelka & Kalle
15. 9. 2014 20:00, Studio 1, Český rozhlas (Vinohradská 12, Praha 2)
Vstup zdarma. Kapacita sálu je omezena. Přednost mají ti, kteří zašlou svou rezervaci na e-mail: radiowave@rozhlas.cz. Do předmětu e-mailu uveďte „REZERVACE LIVE SESSION“.

Podívejte se i na DVA na poslední RWLS ze Studia 1 Českého rozhlasu:

autor: Radio Wave
Spustit audio