Dubové okénko Prince Wilibalda: Prince Buster

Cecil Bustamente Campbell a.k.a. Prince Buster byl jamajský zpěvák, songwriter a producent, který hrál velkou roli ve vývoji ska. Autor celé řady notoricky známých hitů 8. září 2016 opustil tento svět ve věku osmasedmdesáti let. Jeho neoddiskutovatelný přínos pro vývoj nejen jamajské hudební historie jsme mapovali v pravidelné edukativní rubrice Dubové okénko Prince Wilibalda.

Korunovaný King of ska se narodil v květnu 1938 na proslulé Orange Street v jamajském Kingstonu v rodině železníčního dělníka. Už v mládí disponoval celkem obstojnými boxérskými schopnostmi a jako pouliční rváč se v roli ochranky připojil k legendárnímu Donwbeat soundsystému Sira Coxsona Dodda. Jamajský Rocky Balboa si postupně vysloužil u Dodda i další funkce, a předtím než jeho tým opustil, už plnil roli selektora. Mluvíme o pro Jamajku vzrušujícím období. Přelom padesátých a šedesátých let byl ve znamení získání nezávislosti, počátků reggae kultury a vzniku soundsystémů.

Prince Buster v té době založil vlastní partu pod názvem The Voice of the People. Ale konkurovat komerčně úspešnějším sokům nebylo jednoduché. V jeho situaci se bohužel nemohl jen tak zvednout a nakupovat v Americe aktuální rocksteady novinky, ale musel na to jinak. Musel začít nahrávat přímo na Jamajce. Nouze prostě naučila Prince Bustera housti. S nadsázkou řečeno může za rozvoj ska na slunečném ostrově vlastně neoblomný americký imigrační úředník a jeho nadřazená byrokratická správa. A v té době se Busterovi povedl husarský kousek. Přesvědčil o svém plánu několik místních hudebníků a rozběhl tak kompletní jamajskou produkci. Takhle vznikly první hity jako Oh Carolina nebo Al Capone, které s ním nahráli například třeba i budoucí členové The Skatalites nebo Count Ossie, a fenomén ska byl na světě.

Od té doby nazpíval, natočil a produkoval obrovské množství desek, kompilací a singlů, které byly úspěšné nejen na Jamajce, ale i ve Spojených státech nebo Velké Británii. I když Prince Buster koncertoval ještě před několika lety, jeho tvůrčí kariéra vlastně skončila se začátkem roots reggae. Prince Buster se totiž stal muslimem. A vzhledem k tomu, že celá reggae kultura je přímo spojená s rastafariánstvím, najednou jeho vyznání nebylo slučitelné s uvědomělým obsahem klasického reggae. Sice v tomto období spolupracoval producentsky se jmény, jako byl Dennis Brown nebo Big Youth, ale vlastně díky náboženskému vyznání ztratil kontakt s tím, co se v tu chvíli začalo na Jamajce dít.

Kariéra Prince Bustera ale vlastně běžela v jeho žánru dál. K tomu všemu ještě jako správný Jamajčan rozjel v prokletém Miami business s jukeboxy a zpíval dál.

Ukázky:

Playlist:
U Roy & Francois Kevorkian – Rootsman // SoulJazz
UK Players feat. INI Oneness – Give Thanks // UK Roots Reggae Records
Twinkle Brothers – Battlefield // Twinkle Music
Tristan Palmer – How Can a Man be Happy // Trojan
The Congos – Fisherman // Black Ark
Prince Buster – Oh Carolina // Prince Buster
Rico Rodriguez & Busters All Stars – Luke Lane Shuffle // Blue Beat
Busters Group – Little Honey // Buster Wild Bells
Prince Buster – Madness // Blue Beat
Prince Buster – Judge Dread // Blue Beat
Prince Buster – Al Capone // Blue Beat
Prince Buster – Hard Man Fi Dead // Blue Beat
Prince Buster – White Mans Heaven is a Black Mans Hell // Blue Beat
Prince Buster – All My Loving // Fab
Prince Buster – Shaking Up Orange Street // Fab
Prince Buster All Starts – Downbeat Burial // Blue Beat
Prince Buster – Wash Wash // Wildbells
Prince Buster – I Want to Ska // Wildbells
Prince Buster – One Step Beyond // Blue Beat
Prince Buster – Ten Commandments // Blue Beat
Prince Buster – Whine and Grine // Prince Buster

autor: Jakub Johánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.