Dubové okénko Prince Wilibalda: XTerminator

V dalším dílu edukativní rubriky Dubové okénko Prince Wilibalda se podíváme na legendární jamajský label XTerminator. Vydavatelství, které v roce 1998 založil Phillp Fattis Burell mělo na přelomu devadesátých let zásadní vliv pro návrat roots na jamajskou scénu. Na jeho značce se objevili jména jako Luciano, Sizzla Kalonji, Chezidek, Capleton nebo Turbulence a v jeho studiové kapele se pravidelně objevovali Sly and Robbie, Dean Fraser nebo členové Firehouse Crew.

Burell, který se stal mentorem pro celou novou generaci dancehallových hvězd, se narodil v roce 1954 ve Whitfield Town. V pěti letech se s rodinou odstěhoval do Birminghamu a na Jamajku se vrátil až v pubertě. V polovině osmdesátých let už měl prsty v několika pomalu se rozvíjejících labelech. V roce 1984 mu na značce Kings and Lions vychází ve spolupráci s Sugar Minottem první release More Dogs To The Bone, o dva roky později už se rozjíždí dancehalové vydavatelství Vena, aby před koncem osmdesátek už vše spělo ke vzniku notoricky známého pojmu Exterminator později překřtěného na XTerminator.

V té době už se také začalo přejídat nadšení ze “slakness” a obrovského množství hudby produkované především pro výdělek a na řadu přichází období uvědomělých textů plných rastafariánské ideologie. Ty na XTerminator přináší svatá trojice super hvězd Capleton, Sizzla Kalonji a Luciano. Především první jmenovaný si v tomto období vybudoval svým přístupem obrovský respekt a hudební vztah s Burellem pomalu Jamajku posunul do období takzvané “Rasta Renaissance”, která dramaticky přeměnila tamní přístup k hudbě. Start nové vlny, která se vyznačovala spojováním živých nástrojů a počítačové rytmiky, je do značné miry připisován právě Burellovi, ke kterému se v tomto období přidává saxofonista a producent Dean Fraser přinášející do produkce XTerminator nové přístupy a instrumentální vynalézavost. V tomto období se také labelu podařilo vydat velké množství hitů, které se navždy zapsaly do zlatého fondu jamajského reggae.

Fattis zemřel na mrtvici v jamajském Kingstonu 3. prosince 2011 v nedožitých v osmapadesáti letech a nechal po sobě kromě naprosto zásadního hudebního odkazu manželku Carmelitu a jako správný Jamajčan několik dětí z různých vztahů. V Burellových šlépějích kráčí v první řadě jeho syn Kareem “Remus” Burell, který rok po otcově smrti vydal mixtape pod názvem Project X a v roce 2014 pak “bestofku” Living Heart oslavující pětadvacáté výročí založení labelu XTerminator. Desku plná hitů s krásným přebalem od Original Jeremiyah prezentuje to nejlepší ze současného new roots a podpořili ji například i Gentleman, Beres Hammond nebo Buju Banton.

Ukázky:

Cocoa Tea ‎– Repatriation (XTerminator, 1996)

Playlist:

Dub Shepherds - Out Of The Sun ft Ivan Jah // Original Dub Gathering
Dub Shepherds - Dub Is Easier // Original Dub Gathering
Dub Shepherds - Life Is Easier ft Joe Pilgrim // Original Dub Gathering
Dub Shepherds - Reward of s Message ft. Ivan Jah // Original Dub Gathering
Dub Shepherds - Reward of Dub // Original Dub Gathering
Dr. Dubenstein - Black Dragon Society Dub // Echo Beach

Pinchers - Lift It Up Again // Exterminator
Pinchers - Lift It Up Again - Version // Exterminator
Supercat - Sandokan // Exterminator
Ini Kamoze - Hardware // Exterminator
Ini Kamoze - Hardware Version // Exterminator
Nitty Gritty - Malfunction // Exterminator
Capleton - Bible Fi Them // Exterminator
Sizzla - Praise Ye Jah // Exterminator
Cocoa Tea - Repatriation // Exterminator
Cocoa Tea - Repatriation Dub // Exterminator
Sanchez - Praise Him // Exterminator
Luciano - Wicked Haffi Run Wey // Exterminator
Luciano and Capleton - Jah Kingdom // Exterminator
Luciano - One Way Ticket // Exterminator
Sugar Minott - Cant Stop The Music // Exterminator
Admiral Tibet - Even Until Now // Exterminator

autor: Jakub Johánek
Spustit audio