Pravidelná bilanční seance s Yukimurou

Už témeř celé desetiletí se na přelomu roku v rámci středeční žánrové seance setkáváme s Yukimurou. Krátce bilancujeme rok předešlý a ještě opatrněji přemýšlíme o tom následujícím. Tentokrát jsme si osvěžili existenci Goodtown Festivalu v Čechách, probrali jsme travelerské ambice, Yukimura zahrál exkluzivní hodinový set a především jsme otevřeli téma nového seriálu komponovaných večerů s názvem Audire. Projekt přináší pravidelný cyklus přednášek na téma historie a vývoj elektronické hudby.

S programem přichází od 15. prosince žižkovský prostor Punctum. Audire bude probíhat s měsíční frekvencí a už teď organizátoři počítají s tím, že cyklus bude mít minimálně třicet pokračování. Setkání se budou sestávat z přednášek, audiovizuálních ukázek, debaty a následných tematických hudebních setů. Cyklus sleduje kontext a vývoj elektronické hudby od dadaistických a futuristických počátků přes poválečnou avantgardu až po klubovou a experimentální hudbu posledních dekád.

Audire se zaměřuje na hudební stránku, evoluci technologie elektronických hudebních nástrojů a na sociální kontext v daném období. Seriálem bude provázet zakladatel projektu Messiah Komplex Jan Němec alias RaveBoy a další přednášející hosté jako například Eric Rosenzveig, lektor a vedoucí Centra audiovizuálních studií na FAMU. Jednotlivé díly probíhají pod kurátorským dohledem Pavla Štepánka alias Yukimury, producenta projektu Mustakillah Sound.

Úvodní díl Audire nás přenesl do období přelomu 19. a 20. století, kdy vznikaly první elektronické hudební nástroje jako Telharmonium nebo Theremin. Další díl, který se bude věnovat předválečné avantgardě, se uskuteční 14. ledna 2017. Více informací o projektu můžete najít na stránkách žižkovského spolku Punctum (www.punctum.cz), který tvoří zázemí pro kreativní, edukativní a relaxační aktivity.

Ukázky:

KILLAH DUB meets GHETTO PRIEST & REBEL MC and CONGO NATTY – Garrison Town

Playlist:

Nga Tae – Whanau Puhi – Paddy Free Dub // Dubmission Records
Material – Seven Souls – Tim Simenon Mix // M.O.D. Technologies
Material – The Western Lands – A Dangerous Road Mix // M.O.D. Technologies

Yukimura set:
Dubblestandart – Playerhater // Fabrique Records
Dubblestandart – Return From The Planet Egalica // Select Cuts
Dub Syndicate – Throw Down Your Gun // On-U Sound
Barry Dread – War Zone // Lulumba Records
Löbe Radiant Dub System – Deep Dell Place // Jarring Effects
African Head Charge – Dinosaur's Lament // Beechwood Music Ltd.
Elephant System – Pressure Dub // Island Records France
Retribution – Repetive Beats - Mind & Movement Control // Sabrettes
High Damage – Shake Up // Jarring Effets
Subatomic Sound System – Respect My Dub // Subatomic Sound
Sergent Garcia – Long Time – Scientific Dub – Rasboras Inc. RMX // Labels
Gary Clail – Food, Clothes and Shelter // On-U Sound
Revolutionary Dub Warriors – Dread // On-U Sound
African Headcharge – Fever Pitch // On-U Sound
Bill Laswell / Sacred System – Jerusalem // ROIR

Jah Wobble – Dragon and Phoenix Dub // 30 Hertz Records

autor: Jakub Johánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.