Bastl Instruments: Bastlířský swag jde do světa

25. květen 2015

Poslední dva roky sledujeme nástup hudebního hardwaru do mainstreamu. Po důležitém období midi kontrolerů se na pódia dostávají opět sestavy většího počtu elektronických nástrojů a mezi producenty, kterých je díky dostupnosti základního vybavení nekonečná řada, začíná být v módě řešit „set-up“. Velké firmy oslavují analog a do výroby vrací některé staré známé nástroje v moderní úpravě. Dobrým příkladem je Roland Aira, nové pojetí klasické drum machine TR-808, nebo sestava Korg Volca. Stejně jako u gramofonů ceny starých analogových dinosaurů prudce stoupají.

Někde v tom mezidobí, kdy elektronické krabičky nebyly tak populární, začala vznikat nová scéna DIY open source hudebních nástrojů. Základem je tu Arduino, open source vývojářská platforma, vlastně takový minipočítač, základní deska s procesorem, kterému naprogramujete operační systém. Můžete si tak naprogramovat klidně rozsvěcování vánočního stromku anebo třeba základní úkony pro hudební nástroj, sampler nebo syntezátor.

V Kreatonu už jsme vám představovali několik nezávislých kolektivů, které vyrábí vlastní modely elektronických nástrojů, LittleBits, Meeblip nebo LeafAudio, je jich celá řada a jeden mezinárodně úspěšný máme i u nás v České republice, přesněji v Brně. Začínali jako kutilové Standuino s odkazem na hudebníka a bastlíře Standu Filipa a přesvědčením, že ve střední Evropě se ukrývá velký bastlířský potenciál. Schválně se doma zeptejte na pájky a radioamatérství.

03394813.jpeg

Uběhly čtyři roky a nyní Václava a Ondřeje zná celá mezinárodní komunita jako Bastl Instruments. Píše o nich Fact Magazine a letos podruhé vystavovali na frankfurtském hudebním veletrhu. Od roztomilého, ale chytrého granulárního sampleru microGranny se posunuli ke zvířeti, modulárnímu multinástroji Rumburack, který je postaven z několika eurorackových modulů Bastl – mix, sekvencer, sampler, zvukové generátory a efekty – v podstatě hodně variabilní a osobitá drum machine. Dokonce má jedno místo volné, tam si můžete přidat další Bastl komponent anebo eurorackový modul od jiné firmy. Design Rumburacka navrhli Anymade.

Poslechněte si komentované preludium na Rumburacka, jak ho předvedli Ondřej a Václav živě ve studiu.

Bastl Instruments stále dělají open source a hacknutelné nástroje, ale jak sami říkají: „Těžko to někdo udělá líp než my.“ Jejich komunitní firma kromě dvou vynalézavých mozků zaměstnává několik zdatných páječů, propojuje hudebníky a podporuje komunitní aktivity off-line. Nyní Bastl otevírají i kamennou základnu velkolepou akcí. Do jejich Noise Kitchen a do Kabinetu MÚZ se o víkendu 12.–14. 6. sjedou další členové místní i mezinárodní bastlířské komunity na Synth Festival, kde si budou moci machři i amatéři osahat bastlení a všechny možné elektronické, nejen DIY nástroje.

O tom, jak se hraje na plakát, jak se bastlí Bastl a bouchá swag, kdo nejlépe pájí a jak se dělá originální zvuk a co na to Láďa Křížek, si poslechněte v Jukeboxu.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.